Ezért nem mindegy, hogy melyik karunkba kaptuk a koronavírus elleni oltásokat!Meglepő eredményt hozott egy új kutatás.Egy friss tanulmány mutatott rá, hogy sokat számít, hogy melyik karunkba kaptuk az első, majd az ismétlő Covid-oltást. A kutatás eredménye szerint, aki két különböző karjába kapta a vakcinákat, az tovább marad immunis a koronavírus ellen.

A kutatásban 950, Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcinával beoltott felnőtt vett részt. A kutatók két csoportra osztották a résztvevőket, méghozzá aszerint, hogy ki kapta ugyanabba a karjába az oltásokat, és ki különbözőbe.

Kiderült, hogy azok, akik az utóbbi csoportba tartoztak, jobb immunválaszokat kaptak, ugyanis a kutatók négyszeres antitest-növekedést mértek náluk. A kutatók szerint ez azt bizonyítja, hogy az ellentétes karba kapott oltások hosszabb távú immun-védelmet biztosítanak.

Az új felfedezés nagy hatással lehet az emlékeztető oltásokra vonatkozó ajánlások és az átfogó oltási stratégiák kidolgozására. Az immunitásnövekedés rendkívül fontos lehet azoknál, akik az életkoruk vagy az egészségi állapotuk miatt rosszul reagálnak a koronavírus elleni vakcinákra.

A tanulmány készítői hangsúlyozták, hogy a megállapítások még további kutatást igényelnek, és azt is fontos, hogy gyerekek esetében is megbízható információhoz jussanak.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló