TeamámorTamara Grob elárulta, hogy be lehet-e rúgni a teától.Tamara Grob, a svájci teakészítő és okleveles teasommelier elárulta, hogy mi igaz abból, hogy a teától be lehet rúgni:

„A legfontosabb, hogy az a részeg állapot, amit a tea okoz, nem azonos a túl sok alkohol- vagy kannabiszfogyasztás által előidézett állapottal.”

Sőt, ennek kevés köze vagy az általunk is gyakorolt nyugati teázási szokásokhoz. Erről az állapotról leginkább azt mondják a teázók, hogy inkább belső békét és a tiszta boldogságot éreznek. Ezt Grob így fogalmazta meg:

„Ezt az érzést a teremtővel való kapcsolathoz lehet hasonlítani, és annak a mély megértését jelenti, hogy minden mindennel kapcsolatban áll.”

Ennek az állapotnak a jobb megértésében segít a múlt és az évezredes kínai teakultúra:

„A buddhista szerzetesek már a nyolcadik században is teát ittak meditációs céllal, hogy ennek segítségével érjék el a tudatosság és a koncentráció állapotát.

A Kínában kialakult teaszertartás, a Gong Fu Cha célja a Cha Zui nevű meditatív állapot elérése. Természetesen ehhez meghatározott módon kell elkészíteni és meginni a teát. A Cha-Zui állapot elérésére a magas koffeintartalmú, aminosavban és katechinekben gazdag teák kimondottan alkalmasak.

Ezek az összetevők megtalálhatók a fehér és a zöld teákban, a könnyű oolongokban és a fiatal, nyers Pu Erh-ben (Sheng Pu Erh) is. A koffein stimulánsként hat, az L-theanin javít a közérzeten és ellazít, viszont a teaszertartáson múlik, hogy a tea nem stimuláló, hanem nyugtató hatású.

Grob azt is elárulta, hogy nem tapasztalhatja meg mindenki a teamámort:

„A teamámort csak akkor tapasztalhatod meg, ha megtanulod az ahhoz vezető utat. Ez a meditáció és az odafigyelés egyik formája. Aki szeretne elmélyülni a Gong Fu Cha-ban, az először egy teakurzuson vegyen részt az általános teaszertartás helyett.”

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló