Tönkreteszik a turisták a Güell Parkot



Népszerű helyek, ahol szabályozni kellett a belépését.Barcelona, Güell Park: A város egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága az Antoni Gaudí által tervezett Güell Park, aminek látogatottsága olyan mértékben megnőtt az elmúlt években, hogy a helyi hatóságoknak különféle intézkedéseket kellett hozniuk, hogy megvédjék a helyet.

Az egyik döntés az volt, hogy eltüntették a turisták számára készült térképekről a parkhoz vezető buszjáratokat. A másik határozat, hogy napi látogatószám-korlátot vezettek be és egyes részeket csak belépőjeggyel lehet megnézni.

Hawaii: Bár a turizmus komoly gazdaság bevételt jelent Hawaii számára, mégis több intézkedést is be kellett vezetni a rengeteg turista miatt, ugyanis a túlzott terhelés károsítja az érzékeny ökoszisztémát, például a korallzátonyokat, a strandokat és a természetvédelmi területeket.

Mivel a turizmus miatt emelkedtek az ingatlanárak, ezért a helyiek életminősége romlik, sokan pedig kénytelenek elhagyni az otthonaikat. A turisták és a helyi lakosok között gyakran konfliktust okoz, hogy a látogatók sokszor semmibe veszik a hely hagyományokat és a kulturális helyszíneket.

Több népszerű turisztikai látványosság, így például a Hanauma Bay természeti rezervátum, már csak belépőjeggyel és előzetes foglalással látogatható. Ezzel az intézkedéssel próbálják korlátozni a látogatók számát és védeni a környezetet. Emellett a kormány olyan szabályokról döntött, amely korlátozza az ingatlanárak növekedését és biztosítja a helyi lakosok lakhatását.

Maya Bay: Évente több ezer turista érkezik a helyszínre, ez pedig komoly környezeti terhelést jelentett. A turistákat szállító motorcsónakok károsították a korallzátonyokat, és a hulladékkezelést sem oldották meg megfelelően, ami hatalmas környezetszennyezést okozott.

A turisták tömege és tevékenysége zavart okozott a helyi ökoszisztémában. Például a teknősök egyre ritkábban jelentek meg a szigeten, hogy tojást rakjanak a túl nagy zaj és megváltozott környezet miatt.

Mindezért a thaiföldi hatóságok úgy döntöttek 2018-ban, hogy ideiglenesen kitiltják a turistákat Maya Bay-ről, hogy ezzel esélyt adjanak a természetnek a regenerálódásra. A lezárás mellett más intézkedésekről is döntöttek.

A károsodott zátonyok helyreállítása érdekében korallépítési programokat indítottak, és napi látogatószám-korlátokat, valamint időkorlátokat vezettek be. Az újranyitás óta a hatóságok jobban odafigyelnek a fenntartható turizmusra.

Santorini: Rengeteg turista látogat el a csodás szigetre, amit a tömeg komoly kihívások elé állít. Ilyen kihívás a környezeti terhelés, az infrastruktúra túlterhelése és a helyiek életminőségének romlása.

Santorini hatóságai napi maximum 8000 látogató belépését engedélyezik a tengerjáró hajókról. Ez a szám kevesebb, mint korábbi évekhez képest. Emellett támogatják a fenntartható közlekedési megoldásokat a szigeten belül, így például az elektromos buszokat, a kerékpárokat és az autómegosztó szolgáltatásokat.

Emellett a sziget egyes híres látványosságaihoz, például a kedvenc naplemente nézőpontokhoz és a régészeti helyszínekhez, már előre kell foglalni. A turizmusból származó bevétellel a helyi közösségeket támogatják, például abból finanszírozzák a kulturális programokat, a helyi gazdaság fejlesztését és a környezetvédelmi projekteket. Ezzel garantálják, hogy a turizmus előnyei eljussanak a helyiekhez is.

Machu Picchu: Peru egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága az inkák elveszett városa, amit komoly kihívás elé állít a rengeteg turista. Az UNESCO által meghatározott napi maximális látogató szám 2500 fő, de ezt gyakran átlépték, ami nagy terhelést jelentett Machu Picchu infrastruktúrára és ökoszisztémájára.

A tömeg miatt a talaj eróziója és tömörödése úgy megnőtt, hogy az már veszélyezteti a terület stabilitását. Habár a látogatók nagy része megadja a kellő tiszteletet a helynek, mégis rengeteg szemét marad a turisták után. Néha vandalizmus is előfordul, ami helyrehozhatatlan károkat okoz.

(Forrás: nlc.hu)

Ajánló

Ajánló