Mit árul el rólad az, ahogyan beszélsz?Olvasd el a rád jellemző beszédstílushoz tartozó elemzést!Túl gyorsan beszélsz: Sokszor szétszórt vagy, ugyanis egyik témáról a másikra váltasz, túl sok minden foglalkoztat és tele vagy gondolatokkal, mindez pedig egyfajta túlagyalás eredménye.

Emellett a túl gyors beszéd a bizonytalanság jele is, mert azonnal fel akarod dolgozni azt, ami az eszedbe jut, ezért rögtön kimondod a benned megfogalmazódó gondolatokat, nem törődve azzal, hogy a másik fél fel tudja-e fogni mindazt, amit közölsz vele.

Ha szeretnél ezen változtatni, akkor szánj több időt a belső, és kevesebbet a külső hangodra, mert így lecsendesítheted és egyensúlyba hozhatod az elfoglalt elmédet.

Orrhangon beszélsz: Önértékelési problémákra és a mások elismerése utáni vágyra utal az, ha orrhangon beszélsz. Az orrhangot sokszor az orrjáratok eltömődése okozza, aminek hátterében az a lelki ok áll, hogy eltorlaszoltad az elismerés, vagy az elfogadás útját. Nagyon vágysz az elismerésre, de az mégsem kapod meg. A megfázás (a nyálka a belső könnyeket szimbolizálja) is azt üzeni a külvilág számára, hogy nem kaptad meg a feltétel nélküli szeretetet, az elfogadást és az erőfeszítéseidért járó elismerést.

Monoton hangon beszélsz: Elnyomod magadban az érzelmeidet, túl bizonytalan vagy, és félsz attól, hogy milyen reakciókat kapsz a külvilágtól, ezért inkább az unalmas, de biztonságos világot keresed, az alapelved pedig az, hogy „nem szól szám, nem fáj fejem”.

Folyton közbevágsz: Irányítani akarod a dolgokat, valamint nem tiszteled a másik felet, és nem bízol meg benne. Azzal, hogy félbeszakítod a beszélgetőpartneredet, bizonyos szinten leértékeled őt. Általában bizonytalan vagy, és azért harcolsz, hogy domináns szerepet szerezz a világban, vagy a pároddal szemben.

Ha nem hagyod, hogy a másik végigmesélje a történetet, vagy végigmondja a gondolatmenetét, akkor ezzel azt akarod garantálni, hogy ne kelljen olyasmit hallanod, ami miatt jobban szoronganál. Ugyanez a beszédstílus jelzi azt is, hogy nem érdekelnek mások határai, és nincs türelmed végighallgatni a mondanivalójukat, ami súlyos gyerekkori traumára utaló jel lehet.

Ez azért lehetséges, mert az egészséges határokat a gyerekként megért egészség, stabilitás, biztonság és bizalom eredményeként jönnek létre.

Szószátyár vagy: A veled való találkozás leszívhatja az emberek energiáját, aminek oka az, hogy a beszéd megköveteli a figyelmet a hallgatóságtól, ezért a sok beszéd egyfajta energiarablás. A szószátyár emberek azért beszélnek ennyire sokat, mert figyelemre vágynak, valamint ők akarják irányítani az helyzeteket, ugyanis gyakran szükségük van erre az élményre.

Emellett a bőbeszédűség a figyelem kikövetelésének és a kimerült források feltöltésének egyik módja, ami ezért meríti ki a hallgatóságot. Az ilyen beszédstílusú emberek úgy tudnak órákon át beszélni magukról, hogy közben fel sem tűnik nekik, hogy ez milyen egyoldalú kommunikáció.

Ha te is ebbe a kategóriába tartozol, akkor ennek oka lehet az, hogy rendkívül fontos a számodra, hogy valaki végre meghallgasson, megértsen. Ne feledd, két füled, de egy szád van, úgyhogy próbálj ilyen arányban kommunikálni! Jegyezd meg, hogy ha többet beszélsz a rád szabott egyharmad résznél, akkor valószínű, hogy lemeríted a környezeted energiaszintjét.

Dadogsz: Az átlagosnál érzékenyebb személy lehetsz. Mivel az érzékenységed intuitívabbá tesz, ezért jobban ráérzel azokra a finom érzelmi rezdülésekre, amelyekre mások képtelenek ráhangolódni.

Valószínű, hogy nagyon sokat kritizáltak és megszégyenítettetek, amiért a viselkedésed vagy a teljesítményed nem felelt meg a szüleid által elvártnak. Ennek következményeként egyfajta belső szorongás alakult ki benned, hogy nem vagy elég jó, nem fogad el a külvilág, ez pedig a dadogásban nyilvánul meg. Emellett attól is tartasz, hogy mások ugyanúgy fognak elítélni, ahogy anno a szüleid is tették.

Hangosan beszélsz: A hangerőddel próbálsz figyelmet kikövetelni magadnak. Ennek oka, hogy nagyon kicsinek és jelentéktelennek érzed magad, ezért az egod ezt úgy akarja titkolni, hogy nagyobbnak mutatja magát.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló