Ezeket a dolgokat mindenkinek tudnia kell az allergiákról!A legfontosabb tudnivalók egy helyen.Az allergia egy téves immunválasz, ami akkor jelentkezik, amikor a szervezetünk olyan hétköznapi anyagok ellen védekezik, ami mások esetében semmilyen reakciót nem vált ki. Az immunrendszer téves reakciója során hisztamint szabadul fel, ami elsősorban értágulattal jár, és emitt jelentkeznek olyan allergiás tünetek, mint például az orrdugulás, az orrfolyás és a viszketés.

Allergiát okozhatnak például a levegőben terjedő allergének (pollen, állati szőr, poratka, penészgomba), bizonyos élelmiszerek (különösen földimogyoró, diófélék, búza, szója, hal, kagylók, tojás, tejfehérje), rovarcsípések (méh vagy darázs), gyógyszerek (különösen a penicillin, vagy más penicillin-alapú antibiotikumok) és a latex vagy más anyagok, amelyek érintéssel okoznak téves immunválaszt.

Az allergia tünetei lehetnek enyhék, de életveszélyesek is (anafilaxiás sokk), és nagyban függnek a kiváltó allergéntől. A tünetek érinthetik a légutakat, a bőrt és az emésztőrendszert is.

A pollenallergia (szénanátha tünetei) közé tartozik a tüsszögés, orr-, szem- vagy szájpadlás-viszketés, orrfolyás, orrdugulás, könnyező, vörös vagy duzzadt szem (kötőhártya-gyulladás).

Ételallergiára utalhat a csípő, égő érzés a szájban, az ajkak, nyelv, arc vagy torok duzzanata, a csalánkiütés és az anafilaxiás sokk.

Rovarcsípés-allergia esetén nagy kiterjedésű duzzanat (ödéma) a csípés helyén, viszketés vagy csalánkiütés az egész testen, köhögés, mellkasi szorító érzés, légszomj és anafilaxiás sokk jelentkezhet.

Az allergiásoknak oda kell figyelniük a számukra veszélyes pollenidőszakban arra, hogy csak nagyon keveset tartózkodjanak a szabadban, gyakran mossanak hajat, arcot és kezet, magas pollenkoncentráció esetében napközben ne szellőztessenek, hanem használják inkább a légkondicionálót, valamint rendszeresen porszívózzanak és portalanítsanak!

Emellett tilos a szabadban szárítani az ágyneműt, a ruhákat és a törölközőt, mert megtapadhatnak rajtuk a pollenek. A napallergiások csak kora délelőtt vagy késő délután menjenek napra és használjanak naptejet!

A rovarok esetében néhány fajta csípése válthat ki erős allergiás reakciót. Az allergiaellenes vagy nyugtató krémek hatására csökken a viszketés, de jeges borogatással és a hűvös fürdővel is csökkenthetőek a tünetek.

A nyaralás kiválasztásakor, ha erre van lehetőség, akkor „pollenmentes” helyszínt, például tengerpartot vagy hegyvidéket válasszanak az allergiások. Külföldi, vagy egzotikus nyaralás esetén, ha valaki tudja, hogy élelmiszer- és/vagy pollenallergiás, akkor alaposan nézzen utána, hogy melyek a választott ország legjellemzőbb élelmiszerei, gyümölcsei és fűszerei!

Külföldi, esetleg egzotikus országba tervezett nyaralás előtt, ha valaki tudja, hogy élelmiszer- és/vagy pollenallergiás, nézzen utána, melyek az adott ország legjellemzőbb élelmiszerei, gyümölcsei, fűszerei!

(Forrás: nlc.hu)

Ajánló

Ajánló