Ne legyezd magad a kánikulában!Hasznos tanácsok, amelyek segítenek elviselni a hőséget.Ne legyezd magad: Főleg a puszta kézzel történő legyezést mellőzd, mert ebben az esetben a mozdulat felkavarja a levegőt, ami pillanatnyi enyhülést hoz, ám az izommozgás, amit közben végzel, hosszú távon felmelegíti a testedet.

Amennyiben mindenképpen legyezni akarod magadat, akkor használj papírlapot, esetleg valamilyen könnyű, de nagy felületű tárgyat, hogy ne kelljen nagy erőfeszítést tenned a levegő felkavarásához.

Fogyassz csípős, fűszeres ételeket: A világ legforróbb országainak köszönhetjük a csípős, fűszeres ételeket, ami nem véletlen, hiszen az ilyen fogások hatására izzadni kezdünk, ami csökkenti a testünk hőmérsékletét, tehát tulajdonképpen hűsít.

Viselj hosszú, laza ruhát: A legjobb az, ha természetes anyagokból készült, hosszú és laza ruhát viselsz a kánikulában.

Ne edd tele magad: Ne egyél egyszerre sokat, mert attól csak még jobban meleged lesz! Ennek oka az, hogy az emésztéshez sok energiára van szüksége a szervezetnek, a lebontás során pedig hő szabadul fel, ami tovább melegíti a testet. A hőségben inkább egyél többször kevesebb és hideg ételt!

Kapcsold ki az elektromos készülékeket: Az elektromos árammal működő tárgyak hőt termelnek. Talán egy-egy led nem tűnik olyan nagynak, de sok kicsi sokra megy, tehát egy lakásban már számít. A kánikulában kapcsolj ki minden fölösleges elektromos eszközt!

Vegyél mély lélegzetet: A megfelelő légzés segít megelőzni az átforrósodást. Próbáld ki a jógában alkalmazott légzési technikákat, mert azoknak hűsítő hatása van. Hajtsd hátra a nyelvedet és lélegezz egyenletesen, a szádon keresztül! Ez egyfelől megnyugtat, másfelől hűsít, mert amikor a szádon veszel levegőt, akkor a nyálad lehűti a levegőt, még mielőtt a tüdőnkbe érne.

A ventilátor az óramutató járásával ellenkező irányba forogjon: A mennyezetre szerelt ventilátor nagyon hasznos találmány a hőségben, de csak akkor, ha a lapát az óramutató járásával ellentétes irányba forog, mert az ellentétes irányú mozgás hatására a meleget lefelé, a hideget fölfelé nyomja.

Feküdj a földre: A meleg levegő fölfelé száll, ezért logikus, hogy az a legjobb, ha minél alacsonyabban vagy, amikor hűsölni akarsz. Erre a legjobb megoldás a földre fekvés. Habár a hűsölésnek nem ez a legkényelmesebb módja, mégis az biztos, hogy el fog kerülni a meleg hőhullám.

Lélegezz be jeget: Már az is nagyon hűsítő élmény, ha a kezedben tarthatsz egy csésze jeget. Ennél csak az lehet jobb, ha közel tartod a szádhoz, és úgy szívod be a levegőt, mert ebben az esetben egy pillanatig olyan érzésed lesz, mintha a sarkvidékre költöztél volna.

Gyógynövényes készítményekkel is enyhíthetsz a hőségen: Néhány gyógynövény hűsítő hatással bír, ezért érdemes ezeket fogyasztani a hőségben. Fogyassz ilyen gyógynövényes készítményeket, de az is jó ötlet, ha krém formában bekened a bőrödet. Jó választás például a kamilla, a menta, a citrom, a hibiszkusz és az eperlevél.

Helyezz jeget a ventilátor elé: Amennyiben van elektromos ventilátorod, de úgy vetted észre, hogy csak a forró levegőt kavarja, akkor tegyél elé több tálnyi jeget. Ahogy majd olvad a jég, úgy fogja lehűteni a levegőt, amit a ventilátor megforgat, és így hűsítő légmozgás keletkezik. Ez a módszer a legnagyobb forróságban is beválik.

Kapcsold ki a ventilátort, ha nem vagy otthon: Nagyon kellemes, ahogy a ventilátor megmozgatja a levegőt, de valójában nem hűti le, hanem felmelegíti. Amikor elmész otthonról, akkor kapcsold ki a ventilátort, hogy ne forrósítsa tovább a lakást, illetve így még energiát is spórolsz.

Tedd be a hűtőbe a párnád: Ha már annyira meleg van, hogy este sem lehet megmaradni a szobában, az alvással pedig kár is megpróbálkozni, akkor tedd be a hűtőbe a párnádat, és csak lefekvés előtt vedd ki. Fektesd a fejed a jó hideg párnára úgy, hogy a halántékod mindenképpen le tudjon hűlni, mert ott az erek nagyon közel vannak a bőr felszínhez, tehát a halántékon a legkönnyebb lehűteni a vért, ami hűvösebben áramolhat a testünkben.

(Forrás: hazipatika.com)

Ajánló

Ajánló