Ezek a világ legösszetartóbb közösségei (1. rész)Ismerd meg a titkaikat!A Treehouse Paradise: Costa Rica faházközösségének története akkor kezdődött, amikor az friss házas Matthew és Erica Hogan úgy döntött, hogy megvásárolja a lebontásra ítélt, 600 hektáros földet a dzsungelben.

Tíz évvel később már egy ökofalu állt a Csendes-óceán partján. A lakosok napelemeket, szénmentes elektromosságot használnak, esővizet gyűjtenek, gyümölcsöket és zöldségeket termesztenek, a hulladékot biofeldolgozzák. Ha új lakó érkezik, akkor őt útmutatással látják el az erőforrásokról és az útvonalakról.

Erica elmondta, hogy minden ház egyedi, az ablakokból csodás kilátás nyílik a tájra, a turisták pedig hangulatos szobát vagy kényelmes lakást foglalhatnak le. A területhez étkező és wi-fi hozzáférés is van.

A fákon élő emberek nagyon odafigyelnek a helyi fauna képviselőire, ugyanis minél több zajt adnak ki az emberek, annál több madár és állat gyűlik össze a területen. A Hogan házaspár elmondta, hogy a falu létrehozásakor a szívüket követték, és nem a befektetőket.

VaDoma törzs: Az ökodaktilizmusnak elnevezésű, genetikai rendellenesség fogja össze a törzset. Ez a lábaknál vehető észre, ugyanis hiányzik a három középső ujj, ezért strucclábúnak nevezik a törzset. A tudósok szerint a genetikai rendellenesség oka az lehet, hogy a régi törvények miatt tilos a törzsön kívüli házasság.

Amisok: A pacifista protestánsokból álló csoportot Jakob Ammann alapította, aki támogatta a külvilággal való kapcsolat korlátozását. Napjainkban sok amis település található az Egyesült Államokban (Pennsylvania, Ohio és más államok) és Kanadában (Ontario). Az amisok, akik elsősorban gazdálkodással és kézművességgel foglalkoznak, nem használnak fegyvert, nem fizetnek adót, nem kérnek a kormányzati segítségből.

A régi amisok minden hagyományos szabályt betart. Ennek követői nem vezetnek autót, nem használnak telefont, számítógépet, áramot, ekét, de hűtőszekrényt sem, ugyanis azt jéggel feltöltött dobozzal helyettesítik. Ezzel szemben az új amisok telefont és kombájnokat használnak.

Az amis családokban legalább öt gyerek születik. A nőknek tilos a hajfestés, a hajvágás és ékszereket sem viselhetnek. A férfiak a nősülés után nem borotválhatják le a szakállukat. A gyerekek 8. osztály után nem kapnak további oktatást.

Az amisok 15 éves korában elkezdődik a rumspringa időszak, amely alatt elhagyhatják a közösségek és megszeghetik a szabályokat. A rumspringa során a tinédzserek modern ruhában járhatnak, dohányozhatnak, alkoholt ihatnak, majd ennek az időszaknak a végén el kell dönteniük, hogy vissza akarnak-e térni a közösséghez.

Napjainkban sokan kíváncsiak az amisokra. Egy valóságshow például arról szól, hogy amis fiatalok New Yorkba érkeznek, hogy ott tapasztalatot szerezzenek a városi életről. Emellett a gyorséttermeket megunó amerikaiak szívesen látogatnak el amis piacokra, hogy friss zöldségeket, gyümölcsöket, lekvárt, süteményeket és más termékeket vásároljanak.

A Kis Nép Királysága: A fogyatékkal élők számára általában nem könnyű a társadalmi élet. Ezzel tisztában van Chen Mingjing is, aki egy úgynevezett mágikus királyságot teremtett nekik a kínai Kunming közelében.

Az alacsony növésű embereknek felajánlott helyen nagyjából 125 fő él, akiknek kora 19 és 48 év között van. A helyiek gnómok, angyalok, tündérek, hercegnők és őrök ünnepi ruháját viselik. A fákkal és gomba alakú házakkal tarkított területen sokan kollégiumokban élnek, ahol speciális fürdőszobák és bútorok találhatóak.

A helyiek élete kényelmes, és a legjobb, hogy senki sem neveti ki őket a hátuk mögött. A Kis Nép Királyságában élők közül mindenkinek van munkája. A turistákat előadásokkal és szervezett sétákkal várják. A vasárnapot házi feladatokkal, pókerezéssel, röplabdázással és ingyenes angol órákkal töltik.

Habár a faluról eltérő az emberek véleménye, a lakosok nagyon elégedettek a sajátos hangulatú hellyel, ahol iskola, szupermarketek, kávézók és egy virágbolt is található.

(Forrás: vilagunk.hu)

Ajánló

Ajánló