Évente több, mint ötven millió turista fordul meg OlaszországbanÉrdekességek a közkedvelt országról.1. Évente több, mint ötven millió turista fordul meg Olaszországban. A turizmus létfontosságú a gazdaságnak, ugyanis az ország nemzeti jövedelmének majdnem 63%-át ez adja.

2. Olaszország közel négyötöde hegyvidéki vagy dombos.

3. Olaszországban sok egyedülálló gyerek 30 éves koráig otthon él, akkor is, ha van munkája.

4A Svájcot és Olaszországot összekötő Lötschbergi alagút a világ leghosszabb szárazföldi alagútja.

5Részben a francia lobogó hatására, több száz év alatt alakult ki az olasz zászló, amit függőlegesen három egyenlő zöld, fehér és piros szakaszra osztottak. Egyes értelmezések szerint a reményt, a hitet és a jótékonyságot jelképezik a színek. Egy másik elmélet szerint a zöld az olasz tájra, a fehér a hófödte Alpokra, a piros az Olaszország függetlenségéért zajló vérontásra utal.

5. Régen azt hitték, hogy az olasz Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simon (1475-1564) komor árnyalatokkal alkotta meg a festményeit, de amikor megtisztították a Sixtus-kápolnában készült freskóit, akkor kiderült, hogy valójában élénk színeket használt, így például zöldet, rózsaszínt és bíbort. A sötét árnyalatokat csak a gyertyák szennyeződése és füstje okozta az évszázadok során.

6. Olaszországban két független állam létezik. Az egyik San Marino Köztársaság, a másik a Vatikán, ahol a pápa is él.

7. A világ legrégebbi köztársasága San Marino, aminek lakossága kevesebb, mint harmincezer fő. Őket úgy nevezik, hogy Sammarinese.

8. A világon a Vatikán az egyetlen olyan állam, ami éjszakára bezárhatja a kapuit. A Vatikánnak saját telefonszolgáltatója, rádiója, TV-állomásai, pénze, bélyegei és hadserege van.

9. Olaszország nem véletlenül népszerű a turisták körében, hiszen az olasz csizma meseszép tájain életre szóló élményeket gyűjthet mindenki. Az ország területe már az időszámításunk előtti első évezredben lakott volt.

Olaszország északi részét az etruszkok, az Appennini-félszigetet a görög telepesek uralták. Róma alapítói az etruszkok voltak időszámításunk előtt 753-ban. A város államformája királyság volt időszámításunk előtti 509-ig királyság, majd köztársaság és császárság lett. A Nyugatrómai Birodalmat 476-ban döntötték meg a germánok.

10. Olaszország neve az italia szóbók ered, ami magyarul azt jelenti, hogy borjúföld. Ez azért alakult így, mert a dél-olasz törzsek jelképe a bika volt.

11Olaszország egyik leghagyományosabb szabadidős tevékenysége a vacsora előtti passeggiata, vagyis az esti séta az olasz utcákon.

12. Olaszországról jól tudott, hogy nem ismer tréfát, ha ételekről van szó. Az olaszok találták fel a kávét, a fagylaltot és a gyümölcsös pitét. A hasábburgonya esetében azonban Olaszország mellett Belgium és Franciaország is azt állítja, hogy ők készítették el az első hasábburgonyát. Az első olasz szakácskönyvet Bartolomeo Sicci írta meg 1474-ben.

13. Olaszország összesen 301.338 négyzetkilométer, amibe beleszámolták Szicília és Szardínia szigeteket. A hivatalos elnevezés Republica Italiana, magyarul Olasz Köztársaság.

14. 2007-ben történt, hogy egy Rocco névre keresztelt kutya 3,3 kilós szarvasgombát talált Toszkánában. A szarvasgombát 333 000 dollárért adták el egy aukción. Ez szarvasgomba világrekord.

15. Róma közel háromezer éves, de csak 1871 óta Olaszország fővárosa.

16A mai New Yorknál nyolcszor sűrűbben lakott hely volt az ókori Róma.

17. A világ első operái a XVI. század végén épültek, méghozzá Olaszországban. Az opera azonban csak a XIX. században vált népszerűvé, ami Gioacchino Rossini (1792-1868), Giacomo Puccini (1858-1924) és Giuseppe Verdi (1813-1901) híressé vált alkotásainak köszönhető. Luciano Pavarotti (1935-2007) nemzeti hírességnek számít, míg Claudio Monteverdit (kb. 1567-1643) a modern opera atyjának tekintik.

18. Európában az olaszok szenvedik el a legtöbb földrengést. Az adatok szerint 1693-ban százezer ember halt meg a szicíliai földrengésben. 1980-ben háromezer halálos áldozatot követelt a nápolyi rengés.

(Forrás: vilagunk.hu)

Ajánló

Ajánló