Intelligens módon alakítják a farkasok a folyókat – videó



A kisfilmet néhány év alatt majdnem 25 millióan látták, amely elképesztő minőségben tükrözi a farkasok és folyó kapcsolatát a vadonban.


Yellowstone Parkba 70 év elmúltával néhány farkast visszatelepítettek és máris pozitív kihatást eredményeztek az ökológiára.

A helyen a természet gazdagsága valósággal visszatért a farkasok jelenlétével.


A csúcsragadozók megesznek néhány szarvast, akik a völgyeket valami miatt elhanyagolták. Ezeken a helyeken azonban a farkasoknak falkában támadva könnyedén sarokba lehet szorítani a szarvasokat.


Szegény szarvasok túllegelték a völgyet, mert nem volt kitől menekülni. Így az új helyekre kergetett szarvasok helyén a túllegelt növényvilág is visszatér. Újfent megjelennek a bokrok, fák és cserjék.


A friss növények táplálékot nyújtanak a medvéknek és az énekes madarak is visszaköltöznek a fákra.
A fauna minden állatot eltart.

Igaz a farkasok néha egy-két coyote-tal végeznek, de mindent összegezve a rókáknak, sasoknak és más ragadozó madarak számára is bőven jut eme nagy területen bőséges táplálék.


Folyók mentére újra visszaköltöznek a hódok, akik olyan gátakat építenek, a folyókból kellemes kis tavakat építenek generálva a vadvilág életét.
Az ősi törvény lassan visszaáll, ami néha fájdalmas, de a természet és a benne élő állatok csak annyit vesznek el, amire nekik szükségük van.


Így vannak ezzel az indiánok minap is.

Forrás: sokszinuvidek.hu

Ajánló

Ajánló