Illatok, amelyek a fejlődés miatt eltűnhetnek



Élvezzük ki, amíg lehet a krétapor, az égő avar és a frissen nyomtatott papír illatát!A könyvmolyok közül sokan azzal érvelnek a digitális könyvek ellen, hogy azoknak nincs szaga, ugyanis ők imádják az új könyvek illatát. Nem ők azonban az egyetlenek, akiket ilyen szempontból negatívan érint a fejlődés, hiszen többféle illat van, amitől lassan elbúcsúzhatunk.

Új autók illata: A retro autónak nevezett kasznihoz tizedannyi műanyagot használtak, mint ma, ezért teljesen már lett a kocsik illata. A régi autók szagát a fokozott biztonsági intézkedések is eltüntették.

Krétapor szaga: Az iskola jut az eszünkbe, ha megérezzük a krétapor illatát, ám néhány év múlva ez a szag is el fog tűnni.

Turbo rágós kártyák: 25 éven felüliként jól emlékezhetünk a borzalmas ízű rágógumira, amiben nem a rágó volt a lényeg, hanem a hozzátartozó, szagot átvevő kártya, amit mindenki gyűjtött.

Régi rádiók és tévék: Ezt az illatot a régi, vákuum elektroncsöves tévék és rádiók árasztottak, ha felmelegedtek a csövek. A hatást fokozta, ha a csőre száradt a por. A ’90-es években hasonló illata volt az iskolai projektoroknak.

Dízelgőz bűze: A dízel szaga régen kifejezetten kellemetlen volt, de napjainkban már csökkentett kéntartalommal készítik.

Frissen bontott polaroid film: 2008-ban jelentette be a Polaroid, hogy felhagy az instant (fényképezőgépen belül előhívó) fényképezőgépek gyártásával. A régi fényképek szaga kemikália-szerű illatúak voltak.

Telefonkönyv: A mobiltelefon, internet, Google az oka, hogy eltűnnek a telefonkönyvek, amelyeknek szaga azért emlékezetes, mert a legolcsóbban előállítható papírból készültek.

A friss papír illata, ami a korszerűtlen nyomtatókból kijött: Évtizedekkel ezelőtt a tanárok frissen nyomtatott papírt osztottak ki a diákoknak, akik azonnal szagolgatni kezdték a lapot, aminek erős illatát a nyomtatáshoz használt folyadékok, metanol és izopropanol adta.

Filctollak, szövegkiemelők: 1952-ben jelentek meg a filcek, szövegkiemelők, amelyek a 90-es évekig xilént és toluolt tartalmaztak. Ezeknek az illata a benzinre hasonlított, és mérgező volt. A mai verziók szagtalanabbak, és alkohol alapú összetevőkből készülnek.

Égő avar illata: A kerti hulladék elégetése mindig környezetszennyező volt, Magyarországon pedig most már tilos is.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló