Nem történt tömeges öngyilkosság a Wall Streeten



Történelmi tévhitek, amikben ma is sokan hisznek.Aki nem követi nyomon a történészek, régészek munkáját, az hajlamos még most is abban hinni, amit még az iskolában hallott, ám az elmúlt években az újabb és újabb történelmi felfedezések nem egy korábban tényként kezelt információt megcáfoltak.

Napóleon semmisítette meg a Szfinx orrát: Amikor Napóleon a Szfinxnél járt, akkor annak már rég nem volt meg az orra. Ezt korabeli feljegyzésekkel bizonyították a tudósok, tehát nem igaz, hogy Napóleon tehetne az egyiptomi nevezetesség orrának hiányáról.

Pavlov csengetett a kutyáknak: A világ egyik leghíresebb tudományos kísérleteként ismerjük Ivan Pavlov, orosz tudós vizsgálatát, amiben állítólag az előtt csengettek a kutyáknak, hogy azok enni kaptak volna. Később a két dolgot összekapcsolták egymással, a kutyák pedig már a csengetéskor nyáladzani kezdtek, mert számítottak az ételre.

Pavlov azonban fiziológus volt, nem pszichiáter, és a kísérlete is más célt szolgált, ugyanis őt a test mechanikája érdekelt és az evés közben bekövetkezett váladékreakciókat vizsgálta. A tudós így fejlesztette ki az áletetést. A híres reflexkutatás csak egy mellékág volt.

Nero keresztényeket vetett az oroszlánok elé a Colosseumban: Arra nincs bizonyíték, hogy a keresztényeket tényleg az oroszlánokkal, vagy más módon, végeztették volna ki. Valószínű, hogy ezt a legenda a reneszánsz művészek fantáziájának köszönheti a világ.

Az valószínű, hogy voltak keresztények, akiket olyan halálra ítéltek, amelyben vadállatok tépték szét őket. Az is valószínű, hogy a rómaiak láttak olyan harcokat a Colosseumban, amelyben állatok öltek embereket, de elméletileg a két dolognak nincs köze egymáshoz.

A feministák melltartókat égettek: A társadalmi normák elutasítása az 1960-as években erősödött fel. A feminista mozgalom igazán hatásosnak bizonyult, az a kép pedig még ma is él, és igazi jelképpé vált, hogy a nők elégetik a melltartójukat. A baj csak az, hogy valójában a hatvanas években nem égettek melltartót a feministák, ráadásul sokan azt állítják, hogy ezt pont a feminista mozgalom ellenzői csinálták.

Öngyilkosságok a Wall Streeten 1929-ben: Állítólag 1929. október 24-ét követően több tőzsdeügynök úgy döntött, hogy kiugrik a Wall Street-i irodák emeleti ablakain, ugyanis a New York-i tőzsde példa nélküli összeomlása elhozta a gazdasági világválságot.

Ezzel szemben az igazság az, hogy 1929-ben nagyjából száz öngyilkosságot jelentettek, de abból is csak nyolc ember döntött úgy, hogy hídról vagy épületről ugrik le. A Wall Streeten csak ketten ölték meg magukat.

 

Az amerikai elnöknek volt egy „vörös telefonja” Oroszországhoz: A történet szerint az emberiség a kubai rakétaválság idején állt a legközelebb a nukleáris háborúhoz. Oroszország és Amerika között híresen rossz volt a kommunikáció, ugyanis 6 órát vett igénybe egy-egy üzenetváltás, ami sokat rontott a két ország viszonyán.

Ez volt az oka annak, hogy mind a két fél úgy döntött, hogy hatékonyabb kommunikációra van szükség. Ekkor került képbe a vörös telefonként elhíresült szerkezet, ami összekötötte Washingtont Moszkvával.

Valójában ezt a tévhitet a Dr. Strangelove és a Bombabiztos című filmeknek köszönheti a világ. Az igazság az, hogy a Kreml és a Fehér Ház között 1963-ban hozták létre a forró drótot, ami teleírógép volt, ugyanis a hetvenes években ezt váltotta fel a közvetlen telefonvonal.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló