Hihetetlen dolgok, amikre az agy titokban képes



Eric Haseltine idegtudós listába szedte azokat az elképesztő történéseket, amikre egyes emberek agyműködése képes.A saját bőrén érzi, amikor mást megérintenek: Bizonyos becslések azt állítják, hogy száz emberből kettőnél megfigyelhető a tükörérintéses szinesztézia, ami egy olyan neurológiai állapot, amely során az adott személy fizikailag érzi a mások által megtapasztalt tapintási érzeteket.

Sok szinesztéziás személy számára nehézséget jelent elviselni az ingerekkel való elárasztást, ezért kerülik az emberek társaságát. Joel Salina azonban kifejezetten hasznosnak találja a nem mindennapi képességét, hiszen orvosként ez nagy segítséget jelent neki akkor, amikor a betegei tüneteit vizsgálja, majd diagnózist állít fel.

Egy interjúban Salina elmondta, hogy amikor a kórházi gyakorlaton valakin újraélesztést végzett, akkor a saját mellkasán érezte a kompressziókat, mintha az ő teste lett volna. Amikor az illető meghalt, akkor Salina úgy érezte, mintha kicsúszott volna belőle valami, átjárta az üresség, majd a fürdőszobába szaladt öklendezni.

Képes érzékelni a Föld mágnesességét: Bizonyos állatfajok (például madarak, rókák, denevérek, teknősök) rendelkeznek azzal a képességgel, amellyel érzékelik a bolygónk mágneses mezejét, amit tájékozódásra használnak, így a vándorlásaik során is képesek eligazodni az égtájak között.

A legújabb kutatások azt derítették ki, hogy az agyidegrostban, valamint a retinában olyan molekulák vannak, amelyek képesek megváltoztatni az élőlények érzékszervi észlelését attól függően, hogy merre helyezkednek el a mágneses térhez viszonyítva.

Egyes madarak esetében a háromosztatú idegben fedezték fel azokat a vegyületeket, amelyek képesek taktilis, hő- és fájdalomingereket közvetíteni az arc és az agy között. Kis túlzással kijelenthető, hogy bizonyos madarak az arcukon érzik a Föld mágneses irányait úgy, ahogy az emberek az arcukon érzik a szélirányt.

A retinában lévő kriptokróm fehérjékben olyan folyamatok játszódnak le a mágneses mező hatása miatt, amelyek némileg megváltoztathatják a világosságészlelést. Ugyanakkor ez a fehérje az emberben is megtalálható.

Dr. Joseph Kirschvink kutatásaiból az derült ki, hogy a mágneses mező laboratóriumi megváltoztatásával módosultak a vizsgált alanyok EEG-vel mért agyi válaszai. Habár még nagyon sok a megválaszolatlan kérdés ezen a területen, mégis az egyre valószínűbb, hogy az evolúciós örökségünk része az, hogy rendelkezünk a hatodik érzékkel, amellyel érzékelhetjük a Föld mágneses mezőit.

Csukott szemmel látja, amit az ikertestvére néz: Egymillió szülésből nagyjából kétszer fordul elő, hogy sziámi ikrek jön a világra, az pedig még ennél is ritkább, hogy az összenőtt babák agya között neurológiai összeköltözés alakul ki.

Krista és Tatiana Hogan esetében a köztiagy egy része között olyan kapcsolat jött létre, amit a tudomány talamikus hídnak nevez. A talamusz egy szürkeállomány-tömeg, ami a szaglópályát leszámítva, a fő érző pályákat, többek között a szemből, a fülből, a bőrből érkező idegimpulzusokat fogadja, és küldi tovább az agykéregben található magasabb szintű központok felé.

A Hogan testvérpár esetében az idegrendszerbeli kapcsolat képes arra, hogy amikor Krista néz valamit, akkor Tatiana is látja azt, még abban az esetben is, ha a szeme csukva van. A tapintás esetében ugyanez a helyzet.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló