Történelmi séta a háború poklában a Budai Vár alatt



Atombunkerként is lehetett volna használni a Sziklakórházat.Ha erős az idegrendszered, nem éled bele magad túlságosan a történelembe, nem ijesztenek meg a viaszbábuk, amelyek olyan élethűek, hogy már-már várod, hogy valamelyik megmozduljon, nincs klausztrofóbiád, és vagy olyan idős, hogy megértsd, amiről hallani fogsz, akkor látogass el a Sziklakórházba, ahol megismerheted, hogy a háborúk idején milyen embertelen körülmények uralkodtak hazánkban, és milyen hősök tettek meg mindent azért, hogy a Budai Vár alatt annyi ember életét menthessék meg, amennyiét csak tudták.


A Sziklakórház a Budai Vár alatti barlangrendszer egy kiépített része, amit a II. világháború kitörése után alakítottak át óvóhellyé, majd 1944. február 20-án megnyílt a Székesfőváros Sebészeti Szükségkórház, amiben három nagy kórterem és műtő működött.Az amerikai légitámadások után a kórház feladata a sürgősségi ellátás volt, aminek következményeként akár 600 sebesültet is fogadhattak, ami meghaladta a 94 ágyas kórház kapacitását.

A legvéresebb időkben betegek hevertek mindenfelé a folyosókon, a műtőben egyszerre két beavatkozást végeztek, ami fertőzés veszélyes, de akkor nem egy ember élete múlt azon, hogy azonnal megoperálják. Az emeletes ágyakat összetolták, hogy legyen hova fektetni a pácienseket.

Az orvosok, önkéntes ápolók, nővérek mindent megtettek a sérültekért, de a halálozási arány még így is elképesztően magas volt. A holtesteket esténként vitték ki a felszínre, mert csak akkor volt elég biztonságos fent tartózkodni. A tömegsírba temetett elhunytak mindegyike kapott egy azonosított, hogy később, a békés időkben egy sokkal tiszteletteljesebb temetésben részesülhessenek.Ha korábban nem hallottál a Sziklakórházról, akkor annak oka az, hogy az 1950-es évek elején szigorúan titkosították a létesítményt, ezt pedig csak 2002-ben oldották fel, ám ez nem jelenti azt, hogy ne használták volna 1956-ban, a forradalom idején azért, hogy ellássák a civileket és a katonákat, akik biztonságban érezhették magukat, mert a Sziklakórház a Vöröskereszt oltalma alatt áll, tehát senkit sem ölhetnek meg, vagy bánthatnak, a létesítményben.

A Sziklakórházat a legrosszabbra is felkészítették, ugyanis atombunkerként is használható lett volna egy vegyi- vagy atomtámadás esetén, de hála az égnek ez soha nem következett be, és remélhetőleg soha nem is fog, mert a XXI. század fegyverei ellen már nem védene meg a létesítmény.A Sziklakórházat 2007-ben újították fel, majd ugyanebben az évben, a Múzeumok Éjszakáján részlegesen látogatható volt. 2008 óta folyamatosan érkezhetnek az érdeklődők, akik egy 60 perces vezetett túrán ismerhetik meg alaposabban a Sziklakórház múltját, funkcióját a 15 fokos barlangrendszerben.


Jó tanács: A túra után érdemes valami szórakoztató, vidám programmal ellensúlyozni az élményt. Jó ötlet például felmenni a Mátyás templomhoz, vagy sétálni egyet, esetleg beülni egy étterembe, és gyönyörködni Budapest csodás panorámájában.

Ajánló

Ajánló