Kik foglalhatják el a szabad üléseket 2017-ben?



Legalább nyolc hely kiadó a Forma-1 rajtrácsán.Tavaly szinte alig változott a Forma-1 mezőnye, ám 2017-ben ez nem így lesz, hiszen jelenleg legalább nyolc ülés kiadó, ezeket pedig olyan pilóták foglalhatják el, akikről eddig nem, vagy csak nagyon keveset hallottunk.


Amit biztosra vehetünk az az, hogy a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull nem változtat, hanem jövőre is megtartja a jelenlegi párosát. A McLaren-Honda pilótái is biztossá váltak, ugyanis a szabadságra vonuló Button helyére Stoffel Vandoorne érkezik, hogy megmutassa, mire képes Alonsóval szemben.


A Williams esetében Massa jelentette be, hogy visszavonul, ám a istálló még nem nevezte meg, hogy ki lesz Bottas új csapattársa. A Force India háza táján továbbra is a bizonytalanság az úr, hiszen Pérez és a szponzorai még mindig nem jelentették be hivatalosan, hogy a mexikói marad-e Hülkenberg csapattársa, vagy inkább egy másik csapatnál próbál szerencsét.


A Toro Rosso is csak Sainz szerződéshosszabbítását jelentette be, míg Kvjat továbbra is rendre alulmaradt a spanyollal szemben, ez pedig ahhoz vezethet, hogy az orosznak véget ér a Forma-1-es álom, ha nem sikerül más istállónál elhelyezkednie.


A Haas, a Renault, a Manor és a Sauber esetében teljesen szabad a vásár, tehát 2017-ben előfordulhat, hogy mind a négy csapat megtartja a jelenlegi pilótapárosát, de az se kizárt, hogy a fiatal tehetségek közül adnak esélyt néhánynak.


Az új generáció ugyanis már a küszöbön toporog, sokan pedig arról beszélnek, hogy olyan tehetségeket ismerhetünk meg hamarosan, amilyen Vettel, Hamilton, Rosberg, Alonso vagy éppen Button.


Íme néhány név, amit érdemes megjegyezni!


Stoffel Vandoorne: A 25 éves tehetség rekordot döntött a GP2-ben, amikor megnyerte a világbajnokságot. Korábban a Formula Renault-kkal aratott sikert. Vandoorne idén egyszer versenyezett, amikor a sérült Alonso helyére ült be, és pontot szerzett. Jövőre biztos, hogy McLaren pilótája lesz.


Pierre Gasly: A 21 éves pilóta második lett a 2014-es WSR-szezonban, most pedig vezeti a GP2-es bajnokságot, ráadásul egyre jobb teljesítményt nyújt. A Red Bull juniorjaként többször tesztelt a csapatnak. Ha Kvjat nem kap még egy esélyt, akkor valószínűleg Gasly lesz Sainz csapattársa a Toro Rosso csapatnál.


Lance Stroll: A 18 éves versenyzői élete első két formaautós bajnokságát megnyerte, most pedig vezeti az F3-as EB-t. Korábban a Ferrari, most a Williams növendéke. Massa visszavonulása miatt jók az esélyei arra, hogy jövőre ő lesz Bottas csapattársa.


Charles Leclerc: A 19 éves autóversenyző újoncként féltávig vezette a tavalyi F3-as EB-t, most pedig a GP3-tabella élén áll. A pilóta a Ferrari növendéke, aki többször vezette a Haast a szabadedzéseken. A Ferrari kapcsolat miatt nem kizárt, hogy 2017-ben a Haas versenyzője lesz.


Antonio Giovinazzi: A 23 éves pilóta második lett a tavalyi F3-as EB-n, most pedig a GP2 második helyén áll. Bakuban duplázott. Giovinazzi egyik Forma-1-es csapattal se áll kapcsolatban, de a nevéből kitalálhatjuk, hogy az olasz fiatalra már szemet vetett a Ferrari, ugyanis a vörösök nemrég bejelentették, hogy Giovinazzi náluk járt Maranellóban, hogy a Forma-1-es szimulátorban teszteljen.


Alexander Rossi: A 25 éves pilóta tavaly 5 versenyhétvégén a Manor pilótája volt, de idén nem tartott rá igényt a csapat. Rossi nem tört le, hanem elindult a 100. Indy 500 versenyen, amit megnyert. Rossi korábban második lett Vandoorne mögött a GP2 szériában. Állítólag szívesen visszatérne a Forma-1-be, ami nem elképzelhetetlen, hiszen az Indy 500-as győzelmével felkeltette a Haas és a Manor figyelmét.


Szergej Szirotkin: A 21 éves versenyző harmadikként végzett a tavalyi GP2-szezonban. A Sauber korábbi juniorja, aki jelenleg a Renault tehetsége, egyelőre megbízhatatlanul vezet, és a jövője a finanszírozáson múlhat.


Raffaele Marciello: A 22 éves pilóta fölényes győzelmet aratott a 2013-as F3-as EB-n. A GP2-ben már nem ér el ilyen fényes sikereket. Marciello a Ferrari juniorjaként tesztelhette az autót, de a Sauber tartalékaként is jegyezték a nevét. Jelenleg nincs kapcsolata Forma-1-es csapattal.


Oliver Rowland: A 24 éves pilóta a tavalyi WSR-szezonban alázta le a mezőnyt. Az első GP2-es szezonjában megbízható teljesítményt mutatott, most pedig az egyik legígéretesebb brit tehetség, aki a Renault nevelőprogramjának tagja. Rowland idén még nem ült Forma-1-es autóba, de korábban a Red Bull és a McLaren is adott neki lehetőséget.


(Forrás: formula.hu, m4sport.hu)

 

Ajánló

Ajánló