A halogatás fajtái



Milyen hozzáállás miatt napoljuk el a feladataink elvégzését?Nem mindenki vallja az „amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra” elvet, sokan ugyanis engednek a kísértésnek, és inkább elhalasztják a feladatuk elvégzését. Ez a hozzáállás azonban gyakran odavezet, hogy a határidő előtt egy perccel jönnek rá, hogy nem csinálták meg a munkájukat, de az se ritka, hogy előbb-utóbb azzal kell szembesülniük, hogy több heti tennivalójuk halmozódott fel.


Mivel az emberek nem egyformák, ezért a halogatásnak is több fajtája van. Te melyik kategóriába tartózol?


Holnapmindenjobblesz: Ez a kategória meggyőzi magát arról, hogy ma hiányoznak a megfelelő körülmények, de holnap sokkal több lesz az energiája. A valóság ezzel szemben az, hogy a „holnap” ugyanolyan kaotikus lesz, mint a ma.


Paragép: Talán ez a legismertebb kategória, hiszen ők beszélik be maguknak, hogy az előttük álló feladat borzalmasan félelmetes, ha pedig kudarcot vall, akkor minimum összedől a világ, vagy szörnyű presztízsveszteséget szenved el.


A valóság ezzel szemben az, hogy a legtöbb ember nem tud olyan hibát véteni a munkája során, amely veszélyeztetné az életét. Persze például az életmentők ez alól kivételek, de egy irodai környezetben nehéz belehalni egy e-mail elküldésébe.


Ráérünk-arra-még: Amikor nem kapunk egy konkrét határidőt, hogy mikorra legyen kész a feladat, akkor sokan „majd valamikor megcsinálom” felkiáltással lökik félre a feladatot. Talán legbelül érzik, hogy ez a „valamikor” soha nem fog eljönni, mert a konkrét határidős munkákkal fognak foglalkozni.


Dögunalom: Ezek azok a munkák, amelyeket egyszer már elvégeztünk, és pontosan tudjuk, hogy nem találunk bennük mókát vagy kihívást. Míg vannak, akik inkább gyorsan túlesnek a rutinfeladatokon, addig mások halogatják.


Adrenalin-díler: Ez a halogatás az egyetemistákra jellemző. A vizsgára készülő hallgatók addig halogatják a tanulást, amíg nem lesz más választásuk, mint koffeinmámorban úszva virrasztani egész éjszaka. Ahogy közeledik a határidő, úgy a szervezet magasabb fokozatra kapcsol. Adrenalint és más ingerületvivő anyagot termel a véráramba, ami felpörget, erre az állapotra pedig könnyű rászokni, ám ez kevés ahhoz, hogy valaki jó eredményt érjen el.


Vergődő: Ez a halogatás kimerültség esetén jelentkezhet. Ilyenkor csak az alvás segíthet, mert a „csak egy kicsit lógunk a közösségi oldalon, hogy beinduljon az agyunk” hozzáállástól nem lesz több az ember energiája.


Stigma: Mindennap találkozunk ezzel a kategóriával, hiszen ez az a feladat, ami valamiért mindig a fontossági sorrend végére kerül, és végül elmarad a megoldása. Általában nem túl nehéz ügyről van szó.


Ködölő: Ez a halogatás kategória azokra jellemző, akik nem elég precízek a célkitűzésben. Ha egy pongyolán megfogalmazott feladat előtt állunk, akkor megijeszt, hogy nem tudjuk, hogy mi lesz a cél, pedig nem baj, ha nem tudja az ember, hogy mi lesz a végső megoldás, mert gyakran az első lépés lendülete rajzolja körbe a következő lépést.


Gigantikus meló: Egy hatalmas, vagy annak tűnő feladat esetén jellemző, hogy az ember lefagy, és jobbnak látja, ha bele sem kezd a feladat megoldásába. Az igazság az, hogy még a legóriásibb feladat is apró részekből áll, amelyekkel viszont könnyű elbánni.


(Forrás: divany.hu)

 

Ajánló

Ajánló