Hihetetlen dolgokat rejtenek a föléfestéssel készült festmények



Utólag módosították a híres műveket az alkotók, aki ezzel teljesen új jelentést adtak a képeknek.A képzőművészet a „pentimento” kifejezést használja arra az eljárásra, amikor a festő utólag módosít az alkotásán, így például eltüntetett róla valamit. Ez a technika akár azt is eredményezheti, hogy a festő teljesen megváltoztatja a festmény jelentését.


A „pentimento” szabad szemmel nem látható, ám röntgenes vizsgálattal meg lehet fejteni egy-egy kép titkát. Ez történt az alábbi öt festmény esetében is.


Picasso Az öreg gitáros című festménye: Akadt néhány hullámvölgy Picasso életében, ezért olykor nem volt elég pénze arra, hogy kellékeket vásároljon a festéshez, emiatt azt használta, amit otthon talált. Előfordult például, hogy átfestette a régi vásznát.


Ez történt „Az öreg gitáros” című festményével, amelynek röntgenvizsgálatos eredményéből kiderült, hogy az átfestett kép egy gyermeket tartó nőt ábrázol, vidéki környezetben.Kis koporsó a zsák burgonya helyett: 1859-ben készítette Jean-François Millet, francia művész az Angelus című festményét. Első ránézésre úgy tűnik, mintha két földműves állna a mezőn, ahol egy kosár burgonyát néznek.


Salvador Dali röntgenvizsgálatot követelt, mert szerinte az eredeti festményen koporsó látható, nem burgonya. A Louvre nem akarta teljesíteni Dali kérését, de végül beadták a derekukat. A vizsgálat után bizonyítottá vált, hogy tényleg egy kis koporsó szerepelt a festményen.Hendrick van Anthonissen: Kilátás Scheveningenre: A XVII. században került múzeumba a németalföldi művész festménye. A restaurátor, miután megnézte a festményt, azon kezdett gondolkodni, hogy miért gyülekeznek az emberek a tengerparton, ha nincs ott semmi érdekes.


A festmény tisztítása közben a restaurátor választ kapott a kérdésére, mert kiderült, hogy a tengerparton eredetileg egy nagy ámbráscet teteme szerepelt. A szakértők úgy gondolják, hogy Hendrick van Anthonissen esztétikai okokból tüntette el a cetet.Gustave Courbet a Menyasszony öltöztetése: Az 1800-as évek közepén készített, befejezetlen festmény elméletileg a francia vidéki élet egyik hagyományát ábrázolja. Az alkotás 1929-ben került múzeumba. 1960-ban megröntgenezték. Ennek az eredményéből kiderült, hogy eredetileg egy temetést ábrázol a mű, amelyen a megfestett nőalak halott.Titokzatos eltűnés: Jean-Auguste-Dominique Ingre Jacques Marquet de Montbreton de Norvins-t ábrázoló portréja a római rendőrfőnököt ábrázolja miután Napóleon elfoglalta a várost. A kutatók szerint a festmény hátterében eredetileg Napóleon fiának mellszobra szerepelt. Napóleon azonban vereséget szenvedett, úgyhogy többé nem volt egy életbiztosítás olyasmit ábrázolni, ami kapcsolatban hozható vele. A művész úgy döntött, hogy a legjobb az lesz, ha átfesti mellszobrot.


(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló