Híres írók kedvenc bárjai



Látogassunk el Ernest Hemingway, John Keats, Charles Dickens, vagy J.R.R.Tolkien kedvenc helyére, ha külföldön járunk!Minden írónak megvan a kedvenc helye, ahol a lehető legjobban szavakba tudja önteni az ihletét. Vannak, akik egy kávéház teraszán, mások otthon, vagy egy bárban ragadnak tollat, klaviatúrát. A régi, legnagyobb írók közül többen olyan bárokba jártak, amelyekbe mi is betérhetünk.

La Rotonde (Párizs, Franciaország): Gertrude Stein, T.S.Eliot, F.Scott Fitzgerald fordult meg a leggyakrabban a bárban, amiről Hemingway azt írta „A nap is felkel” című regényében, hogy mindegy, hogy melyik kávézóba szeretnénk eljutni a Szajna bal partján található Montparnasse-on, mert a taxis biztos, hogy ide fogja hozni.

Cerveceria Alemana (Madrid, Spanyolország): Ernest Hemingway sok bárban megfordult az élete során, így Madridban is megvolt a kedvence. Az 1904-ben megnyitott sörcsarnok belekerült Hemingway „A nap is felkel” című regénybe. Ebbe a bárba leülhetünk az író kedvenc márványlapos, ablakra néző asztalához.

Antico Caffe Greco (Róma, Olaszország): John Keats, Charles Dickens, Henrik Ibsen, Hans Christian Andersen, Mary Shelley, Lord Byron, Maria Zambran imádta az 1760-ban nyílt helyet. Róma legrégibb (és Olaszország második legrégibb) bárja Shelleynek, és kortársainak, köszönheti az igazi hírnevét. Ők rendszeresen a márványasztaloknál beszélgettek és dolgoztak a kéziratokon egy-egy cappuccino társaságába. Az Antico Caffe Greco ma is vonzza az írókat.

Kennedy’s (Dublin, Írország): Samuel Beckett, James Joyce, Oscar Wilde törzshelye volt ez a bár, ami régebben élelmiszerbolt volt. Oscar Wilde például árufeltöltőként dolgozott benne. Ha ellátogatunk ide, akkor leülhetünk ahhoz az asztalhoz, amelynél Beckett és Joyce időzött.

The Eagle and Child (Oxford, Anglia): J.R.R.Tolkien, és C.S.Lewis kedvence volt a XVII. század közepe óta nyitva álló pub. A két író csoportja, az Inklings, itt találkozott. A bár különtermében, a Rabbit Roomban, 1933-tól az 1950-es évek végéig gyűlt össze az irodalmi társaság, hogy nyugodt körülmények között elolvassák, és átbeszéljék a kéziratokat.

Napjainkban a Rabbit Room falát emlékezetes eseményekre emlékeztető tárgyak, a szerzők bekeretezett fényképei, és egy aláírt dokumentum díszíti, amelyen ez olvasható: „Alulírottak, akik fogyasztottak a fenséges sonkából, ittak az Ön egészségére!” – az íróktól a tulajdonosnak.

White Horse Tavern (New York City, USA): Dylan Thomas, James Baldwin, Anais Nin, és Norman Mailer is ezt az, 1880-ban nyílt, helyet szerette a legjobban. Kezdetben, egészen 1950-ig, a tengerészek találkozópontjának számított a hely. Akkoriban a walesi költő, Dylan Thomas járt ide.

1953 novemberében a bár szerepet játszott az író halálában, mert Thomas azt követően esett össze, hogy megivott 18 pohár whiskyt, majd kilépett az utcára. Később a St.Vincent kórházban halt meg. A White Horse Tavern ennek ellenére, még ma is népszerű hely az írók és költők körében.
El Floridita (Havanna, Kuba): Ernest Hemingway húsz évig élt Kubában, ami során az 1940-es években ismert bár lett a kedvenc törzshelye. Az író imádta az itt felszolgált híres jeges Daiwuiri koktélt.

Hamingway sokat írt a helyről és az italról. Az El Floridita ezért nagyon hálás volt. Ha ellátogatunk ide, akkor sok Hemingway nevéhez fűződő tárgyat (bárszéket, mellszobrot, fotókat, emléktárgyakat, életnagyságú bronz szobrot) nézhetünk meg.

Vesuvio Cafe (San Francisco, USA): Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Neal Cassady kedvence volt a North Beach bár. A beatnemzedék legjelentősebb alakjai is itt gyűltek össze. A bár mögött található sikátort Kerouacról nevezték el.

Carousel Bar a Hotel Monteleone-nál (New Orleans, USA): Tennessee Williams, William Faulkner, Ernest Hemingway, Eudora Welty, Truman Capote is szeretett ebben a bárban időzni. A Hotel Monteleone annyi írónak nyújtott szállást, hogy 1999-ben a Könyvtárbaráti Egyesület kinevezte hivatalos irodalmi törzshelynek. Érdekesség, hogy Capote annyira szerette a francia negyedben található helyet, hogy azt állította, hogy ott született, de ezt a szálloda cáfolta.

Old Town Bar and Restaurant (New York City, USA): Frank McCourt, Seamus Heaney, Nick Hornby, Billy Collins, Pete Hamill többször megfordult a Flatiron Districtben található bárban, ahol ma dedikált könyvborítók állítanak emléket az íróknak. Az alkotók nemcsak inni tértek be, hanem könyvbemutatókat is tartottak.

Az 1892-ben nyílt bárnem sokat változott az évek során, leszámítva azt, hogy a Brooklyn Sörfőzde jelenléte miatt, a helyi sörök alkotják a kínálat legnagyobb részét.

Red Key Tavern (Indianapolis, USA): Kurt Vonnegut kedvenc bárját egy második világháborús veterán és háborús fogoly nyitott meg. A Red Key Tavern dekorációja nagyon különleges, ugyanis repülőgép-modellek lógnak a plafonról. A bár neve az 1970-ben íródott Dan Wakefield regényben, a Going All The Way-be is szerepel.

Les Deux Magots (Párizs, Franciaország): Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Albert Camus, Ernest Hemingway törzshelye volt. A XX. századi francia irodalom színterén fonott székek, és kellemes hangulat várja a vendégeket.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló