Rákban halt meg a 14 éves lány, akinek lefagyasztották a testét



Élni akart a brit fiatal, aki bízott benne, hogy a jövőben képesek lesznek újraéleszteni és meggyógyítani.A személyiségi jogok miatt nem árulták el annak a 14 éves lánynak a nevét, aki rákban halt meg. A brit fiatal édesapja tiltakozott a gyermeke döntése ellen, ami az volt, hogy a vég bekövetkezése után, fagyasszák le a testét, mert bízott benne, hogy a jövőben olyan fejlett lesz az orvostudomány, hogy újjáélesztik és egészséges lesz.

A lány csak nemrég tudta meg, hogy nem álmodozhat úgy a jövőjéről, mint más diákok, ugyanis olyan halálos rákot diagnosztizáltak nála, amely miatt csak néhány hete volt arra, hogy felkészüljön az elkerülhetetlen végre.

A fiatal azzal töltötte az utolsó hónapjait, hogy az után kutatott, hogy miképpen fagyasztathatja le a testét. A gyermek édesapja az első pillanattól ellenezte az ötletet, ezért a lány egy levéllel ment a bíróságra.

Az írásban az állt, hogy a lány élni akar, és hisz abban, hogy a jövőben találhatnak gyógymódot a rákjára, ezért élni akar azzal a lehetőséggel, hogy majd akkor felélesztik. A brit legfelsőbb bíróság helyt adott a lány kérésének, de ő ezt már nem élhette meg, mert a halála után egy hónappal született meg a döntés.

Az ítélet értelmében az Egyesült Államokba került a test, ahol egy szakszerű eljárással lefagyasztják. Peter Jackson bíró azzal indokolta a döntést, hogy a lány békében halt meg, abban a tudatban, hogy a testét megőrzik, ahogy kívánta.

A fiatal iskolás szülei korábban elváltak. Míg az apuka ellenezte a gyermeke akaratát, addig az anyuka végig mellette állt. Az apa azt nyilatkozta, hogy aggódik, hogy mi lesz a lánya sorsa, ha egyszer felébred az Egyesült Államokban.

Elmondása szerint, ha a kezelés sikeres lesz és 200 éven belül visszahozhatják az életbe, akkor is valószínű, hogy nem fog találni egy rokont se, aki emlékezne rá. Az apa attól is tart, hogy lehet, hogy a lánya keserves helyzetben fogja találni magát, hiszen csak 14 éves, ráadásul az Egyesült Államokban lesz. A félelmei ellenére, az apa elfogadta a bíróság döntését, mert ez volt az utolsó és egyetlen dolog, amit a lánya tőle kért.

A tinédzser esete egyedülálló a brit bíróság történetében. Az ügy még a lány halála előtt kezdődött, de annyira beteg volt, hogy a bíró a kórházban hallgatta meg. Jackson elmondta, hogy az ítélethozatalnál nem a tudományos jogosultságot vette figyelembe, hanem a szülők közötti vitát.

A lány a 143. olyan ember a Földön, akit a „feltámadás” reményében hibernáltak. A fagyasztási eljárás során a testet először lehűtik -110 Celsiusra nitrogénes gázban. A következő két hétben ez a hőmérsékletet -196 Celsiusra csökken, majd egy folyékony nitrogént tartalmazó medencébe helyezik. A test ettől kezdve határozatlan ideig várja, hogy a tudomány elég fejlett legyen ahhoz, hogy feltámadhasson.

Az október 17-én elhunyt lány teljes levele így szól:

Arra kértek, hogy magyarázzam el, hogy miért szeretném ezt a szokatlan dolgot megcsinálni. Csak 14 éves vagyok, és nem akarok meghalni, de tudom, hogy meg fogok. Úgy gondolom, hogy a kryo-fagyasztással esélyem lesz arra, hogy egy napon meggyógyítsanak és felébresszenek, még akkor is, ha ez évszázadok múlva történik meg.

Nem akarom, hogy a föld alá temessenek. Élni akarok és tovább élni. Azt hiszem, hogy a jövőben majd találnak gyógymódot a rákomra, és akkor feltámasztanak. Élni akarok ezzel a lehetőséggel. Akarom ezt a lehetőséget. Ez a kívánságom.”

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló