Filmek, amelyek az üzleti életről tanítanak



Érdemes jobban odafigyelni az Egek Ura, A Wall Street farkasa és a Brókerarcok mondanivalójára.A legtöbben akkor nézünk filmeket, ha szeretnénk kikapcsolódni, szórakozni, ám előfordul, hogy egy-egy alkotásnak komoly mondanivalója van. Lehet, hogy a reményről tanít valamit, vagy a szerelemről, barátságról, sőt, még a horrorfilmek némelyikének is komoly üzenete van, ahogy az üzleti életről szóló filmeknek is.

Egek ura: Ryan (George Clooney) munkaerő-leépítési szakértő, tehát az ő feladata az, hogy mások helyett végezze el a piszkos munkát. A szakmája miatt szinte az egész életét a repülőtereken, szállodákban tölti, emiatt nem csoda, hogy nincs egy normális kapcsolata.

Ray mindene, amire szüksége van, elfér egy bőröndben, az életében pedig csak az az egy célja van, hogy elérje a 10 millió törzsutas mérföldkövet. A férfi álma és élete akkor kerül veszélybe, amikor az ő cégét is a leépítés veszélye fenyegeti, ráadásul az útja keresztezi Alexét, aki szintén törzsutas.

Brókerarcok: A 19 éves Seth Davis (Giovanni Ribisi) apja azt hiszi, hogy a fia egyetemre jár, ám a srác az iskola helyett illegális kaszinót üzemeltet az otthonában. Az egyik nap megjelenik egy régi törzsvendége, aki magával viszi Jim Youngot (Ben Affleck), aki nagyszerű ajánlatot tesz, ugyanis a J.T. Martin ügynökség tapasztalatlan, tanulatlan fiatalokat keres, hogy profi tőzsdeügynököket képezzenek ki belőlük.

Seth lelkesen belekezd a tanulásba, hamarosan a brókervizsgát is leteszi. Rövid idő múlva a mély vízben találja magát, dől a pénz, ám a srác gyanakodni kezd, hogy valami nincs rendben a munkahelyével.

A Wall Street farkasa: Becsületes tőzsdeügynökként kezdte a karrierjét Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio), de többet akart. A férfi addig küzdött, trükközött, amíg a nyolcvanas évek egyik legnagyobb brókercégének a tulajdonosa nem lett.

26 évesen heti 1 millió dollárt keresett, ami álomszerű lenne, ha az útját nem korrupcióval és tisztességtelen üzletekkel kövezte volna ki. Ezek után nem meglepő, hogy magára irányította az FBI figyelmét.

Jordan azonban annyira jól lavírozott, hogy a szövetségiek soha nem kapták el. A férfi életfilozófiája az volt, hogy minél több pénze, hatalma és nője legyen. Egy idő után a Farkas és falkája azt se tudta, hogy mit kezdjen az illegálisan szerzett milliárdokkal, ezért hajmeresztő dolgokba kezdett. Vajon, aki felért a csúcsra, az onnan hova mehet? És a nagy jólét örökké tart? A filmből kiderül.

Az ördög Pradát visel: A divat királynője Miranda Priestly (Meryl Streep), akitől New York egész divatipara retteg, ráadásul a kezében tartja a „divat bibliáját”, a „Runway Magazine”-t. Miranda pokollá teszi a munkatársai életet, Andy Sachs (Anne Hathaway) mégis boldog, hogy a nőnek kezdhet dolgozni.

A főiskolán frissen végzett Andy egyáltalán nem illik Miranda világába, hiszen szürke, jellegtelen, a cégben dolgozó tökéléletes dívák pontos ellentéte. Amikor a reményekkel teli Andy belép a szerkesztőségbe, akkor még nem tudja, hogy ott a munka nem elszántság és céltudatosság kérdése.Tőzsdecápák – A pénz nem alszik: Gordon Gekko (Michael Douglas) „pénzügyi titán”, de a bíróság inkább tőzsdecápának tartja, aki gátlástalan módszerekkel dolgozik, ezért börtönbe csukják pár évre, ám Gekko erősebben, elszántabban jön ki a sittről, mint ahogy bement. A célja az, hogy visszaszerezzen mindent, ami egyszer már az övé volt.

A pénz és a hatalom mellett a lánya, Winnie felé is táplál némi jó érzés. Később kiderül, hogy Winnie egy feltörekvő brókerrel, Jacobbal (Shia LaBeouf) jár. Gekko gyorsan a párfogásába veszi a naiv, kezdő srácot, akinek a korábbi mentora gyanús körülmények között halt meg. A két férfi nem sokkal később egy életveszélyes játszmába csöppen, de még így is a siker a legfontosabb a számukra.

A bennfentes: Kutatási és fejlesztési vezetőként dolgozik Jeffrey Wigand (Russell Crow) a világ legnagyobb dohányipari cégénél, ami olyan kísérletekbe kezd, aminek a célja a nikotinfüggés felgyorsítása. Amikor erre Jeffrey rájön, akkor tiltakozni kezd, aminek eredményeként kidobják a cégtől.

Mivel a férfi nemcsak tudós, hanem bennfentes is, ezért a tanúvallomásának hatalmas a jelentősége az évszázad legnagyobb perében, amit a dohánygyárak ellen indítottak. Lowell Bergman (Al Pacino) a dörzsölt riporter sikeresen rábeszéli Jeffreyt, hogy álljon ki a nyilvánosság elé, ám ezzel komoly veszélybe kerül a bennfentes élete.

A boldogság nyomában: Chris Gardner (Will Smith) életében a családja a legfontosabb, ezért mindent megtesz, hogy boldogok legyenek és biztonságban éljenek, ám a férfi mindig balszerencsés.

Chris hiába próbál pénzt szerezni, a családjával mégis egyre szegényebbek lesznek, majd a felesége elhagyja, a férfi pedig egyedül marad az 5 éves fiával. Chris ekkor egy váratlan, kockázatos döntést hoz, ugyanis otthagyja a munkáját, majd egy bróker cég tanfolyamára megy.

Miközben a férfi a bróker szakmáról tanul, addig kénytelen menhelyeken és várótermekben élni a fiával, ám Chirs még így is hiszi, hogy jókedvvel, szeretettel minden megoldható, a szerencse pedig idővel melléjük áll. A film igaz történeten alapszik.

(Forrás: noiportal.hu)

 

Ajánló

Ajánló