Egészséges mikuláscsomag



Mit hozzon a télapó, ha nem szeretnénk elhízni?Ma este a Mikulás befogja a szánja elé a rénszarvasait, kiknek neve Rudolf, Táncos, Pompás, Csillag, Üstökös, Íjas, Ágas, Villám, hogy elinduljon az egy estés világ körüli útjára, melynek során megajándékozza azokat a gyerekeket, akik az elmúlt évben jól viselkedtek.

A Mikulás általában csokit, cukrot visz a gyerekeknek, ám a XXI. században már sokan próbálnak egészségesen táplálkozni, ezért nem biztos, hogy örülnek az egészséget romboló édességnek, főleg nem a karácsonyi evés-ivás előtt néhány héttel. Ha nem szeretnénk boltban kapható mikuláscsomaggal meglepni a gyerekeket és felnőtteket, akkor készítsük el a saját mikuláscsomagunkat.

A mikuláscsomagba ne tegyünk gumicukrot, mert az állati eredetű zselatin rengeteg adalékanyagot tartalmaz, ugyanis a színezéshez, az ízesítéshez, és a tartósításhoz is szintetikus szereket használnak. A gumicukor tehát valójában műanyag, ami minden, csak nem egészséges.

Amit semmiféleképpen se hagyjunk ki a csomagból, az a narancs, ami igaz C-vitamin bomba, erre pedig télen különösen nagy szüksége van az egészséges szervezetnek. A régi időkben a narancs igazi kincs volt a gyerekek számára, mert akkoriban ritka importcikknek számított, ma azonban a legtöbb boltban kapható.

A narancs egyfelől egészséges és finom, másfelől a héja sokáig illatozik, ami valódi decemberi hangulatot teremt a lakásba. A narancs mellé almát is tegyünk, hiszen nemcsak C-vitaminban, hanem A-, és B-vitaminban, kalciumban, vasban, magnéziumban, káliumban, és antioxidánsokban is gazdag a gyümölcs.

Ha nem allergiás rá a gyerek vagy felnőtt, akkor mogyorót is tegyünk a mikuláscsomagba! A magvak rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ugyanis a bennük található telítetlen zsírsavak megtisztítják a vért a magas sűrűségű koleszterintől. A klasszikus mogyoró a rák ellen is védelmet nyújt. A mennyiség azonban legyen gyermekmaroknyi, mert a mogyoró száz grammonként ötszáz kalóriát tartalmaz.

Végül jöhet a csokoládé, hiszen ez nem maradhat ki a mikuláscsomagból. Válasszunk legalább 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládét, mert abban rengeteg antioxidáns található, ami segít felvenni a küzdelmet a külső és belső hatások miatt kialakuló szabadgyökerekkel szemben. Ha nem ragaszkodunk a sima étcsokoládéhoz, akkor válasszunk kandírozott gyümölcsöset vagy magvasat.

(Forrás: bien.hu)

 

Ajánló

Ajánló