A világ legveszélyesebb útjai



A profi sofőröket is megizzasztja a norvég, szibériai vagy például alaszkai útszakasz.Az autóvezetés még akkor is veszélyes, ha sima autópályán száguldunk, ám az igazi kihívás az, amikor hegyeken, völgyeken át, életveszélyes hajtűkanyarokban, szalagkorlát nélküli, szűk, kátyús, le nem aszfaltozott úton kell megállnunk a helyünket.

Ilyen veszélyes utakat a világ több pontján találunk. Így például Norvégiában, ahol a Troll-létra várja a kihívások kedvelőit. Habár aszfaltozott, kitáblázott helyről van szó, mégis veszélyesnek nevezhető a 63-as út, mert egyrészt rettentő meredek, másrészt végig szerpentin. Az utat 1936-ban, nyolcévnyi építés után, adták át. A legmagasabb és legalsó pontja között 820 méter a távolság.

A Szibériában található Yakutsk út Moszkvából indulva, keletre található. Télen a hatalmas hó, farkasordító hideg teszi igazi kihívássá a Yakutsk városáig haladó utat. Habár télen a látás se könnyű, mégis nyáron jelent igazi veszélyt az út.

A meleg hónapokban a sár teszi pokolivá a helyet, amit nem a hétköznapi autók számára találtak ki, ugyanis könnyű beragadni. Az elakadt autók, főleg teherautók, igazi kincsesbánya az útonállóknak, akik visznek minden értéket, és gyakran magát, a kocsikban utazó embereket is.

Bolíviában Halál útja, ami La Paz-tól Coroico-ig vezet, se ígér sok jót. A név teljesen illik ide, ugyanis a magas hegyek között kanyargó, szűk ösvény, hatalmas szakadékok között vezet. Korlát nincs, úgyhogy semmi sem fogja meg az autót, ha kisodródik, de szembejövő forgalom van., ami azért gond, mert egy autó sem fér el kényelmesen! Ha kamion jön szembe, akkor az nem enged el senkit. Évente kétszáz-háromszáz haláleset történik itt.
Az India és Pakisztán határvonalán található Leh-et és Kasmír fővárosát, Srinagart, összekötő, 3528 méteres, Zodzsi-hágót, sem a
bátortalan sofőröknek építették. Itt az esőzések jelentik kihívást, ugyanis a csapadék miatt eltűnik az út egy része. Aszfalt, szalagkorlát, de még harminc méteres egyenes szakasz sincs ezen az úton.Ha különleges, de nem annyira veszélyes kocsikázásra vállalkoznánk, akkor Olaszországban vár ránk a Stelvio Pass. Az egzotikus utat, negyvennyolc hajtűkanyar teszi érdekessé. Itt nem kell félnünk, hogy a szakadékba zuhanunk, beleragadunk a sárba, vagy kirabolnak, hanem csak élvezni kell a látványt.

Alaszka a Dalton Highway okoz felejthetetlen élmény, A több mint hatszáz kilométer hosszú, vadregényes, magányos utat 1974-ben építették, hogy szerviz út legyen az Egyesült Államokhoz tartozó legnagyobb olajmezőhöz, a Prudhoe Bay-hez.

Mivel nincs aszfalt, ezért itt is fel kell készülni a sárra, hatalmas kövekre, és a tizennyolc kerekű kamionokra, amiknek a sofőrjei azt hiszik, hogy kamionversenyzők. Őket az sem érdekli, hogy az általuk felvert kő, betöri valaki szélvédőjét. Segítséget ne is várjunk, ha bajba kerülünk, mert az út nagyon ritkán halad el lakott terület mellett, s ha útba is esik egy-egy, akkor az is nagyon ritkán lakott, éppen ezért a csomagtartóban legyen tartalék üzemanyag, CB rádió, több pótkerék, élelmiszer, folyadék, meleg ruha! Egy puska sem árt, mert könnyen előfordulhat, hogy el kell ijeszteni egy-egy medvét, aki támadna.

(Forrás: vezess.hu)

 

Ajánló

Ajánló