Milyen a viszonyunk jövővel?



A svájci pszichológusok szürreális tesztje rávilágít, hogy a kezünkben tartjuk a gyeplőt vagy sodródunk az árral?Az év utolsó napjait tapossuk, emiatt egyre többet gondolkodunk a jövőn, amihez többféleképpen állhatnak hozzá az emberek. Az egyik tábor úgy tekint 2017-re, mint egy teljesen üres lapra, amit az új célokkal és tervekkel tölthet meg, de a másik tábor nem érti a felhajtást, mert számára csak egy újabb nap lesz január 1-je.

A jövőhöz fűződő viszonyunkat nagyban befolyásolja a személyiségünk, ezért egy svájci pszichológuscsoport összeállított egy szürreális tesztet, amiből kideríthetjük, hogy építjük-e az életünket, vagy csak sodródunk az árral.
Válasszunk egy lapot a
fenti képről, majd olvassuk el, hogy mit jelent a választásunk!

1. Olyan emberek vagyunk, aki az élete minden percét előre megtervezi. Ezzel a szokásunkkal meghatározzuk a céljainkat és minden pillanatra komoly terveket kovácsolunk, amelyeket kemény munkával valósítunk meg.

Tisztában vagyunk azzal, hogy mit várunk az élettől, ám legyünk óvatosak, mert túlhajszolhatjuk magunkat, ha nem foglalkozzunk a pihenéssel! Ne merítsük ki a testünket és a lelkünket, mert a célunk elérése után kelleni fog az erő, hogy a magasba emeljük a megérdemelt serleget.

2. Konkrét elvárásaink vannak, de rettegünk, hogy nem találjuk meg annak a módját, hogy ezeket megvalósítsuk. Amennyiben az egyik elképzelésünk kudarcba fullad, akkor a jövőnket sötétségben látjuk.

Jegyezzük meg, hogy nem kell félnünk az ismeretlentől! Ha egy tervünk csődöt mond, akkor azt ne érezzük a világ legnagyobb csapásának, hanem okoljunk a hibánkból, és tanuljuk meg, hogy a jövő tőlünk függ! Ne aggódjunk, mert amikor van egy célunk, akkor biztos, hogy van odavezető út is!

3. Tanácstalanul, gyakran céltalanul bolyongunk az életben, amiben egyik nap jön a másik után, de mi nem tudjuk, hogy mihez kezdjünk magunkkal. Jellemző, hogy nem találjuk az utunkat. Néha egyenesen rettegünk a jövőtől, hiszen félelmet kelt bennünk az a gondolat, hogy nem tudjuk, hogy mi vár ránk. A problémákat egy hatalmas útvesztőnek látjuk, amiből nincs kiút.

Még semmi sincs veszve, mert abban az esetben, ha apró célokat tűzünk ki magunk elé, akkor sikerélményekben lesz részünk, ez pedig elég önbizalmat adhat ahhoz, hogy ne féljünk a jövőtől. Jegyezzük meg, hogy a jövőt a jelenben alakítjuk!

4. Az utolsó szürreális lap szerint fogalmunk sincs arról, hogy mit akarunk az élettől. A svájci pszichológuscsoport szerint úgy gondoljuk, hogy minden úgy jó, ahogy most van, mert az élet ennyit nyújtott nekünk. Szeretjük, hogy sodródunk az árral, ám arra azért törekszünk, hogy tartalmasan töltsük a napokat, ugyanis a mának élünk, pedig sokkal jobb lenne, ha egy kicsit a jövővel is foglalkoznánk.

Most itt a lehetőség, hogy készítsünk egy 5-10 éves tervet, mert ezzel egyrészről irányt adunk az életünknek, másrészről élvezhetjük a mindennapok kihívásait. A szakértől szerint lelkileg akkor fejlődhetünk a legtöbbet, ha kiélvezzük az adott napot, de közben várjuk a jövő rejtelmeit is.

(Forrás: noiportal.hu)



 

Ajánló

Ajánló