10 dolog, amiben az arabok szerint Nyugat más, mint a Közel-Kelet



Egy jordániai híroldal szerint komoly társadalmi különbségekről van szó.Aki járt már arab országban, vagy találkozott arabokkal, az jól tudja, hogy a Közel-Keleten teljesen másképpen gondolkodnak az emberek bizonyos kérdésekről, mint a nyugati társadalmak. Számunkra például természetes, ha a nők hangosan nevetnek, kerékpároznak, dohányoznak, ám ez az arabok szemében erkölcstelen.

Egy jordániai híroldalon arról írtak a minap, hogy a szociológusok szerint a társadalmi építésben mindig nagy szerepe van a félelemnek, a szégyennek és a bűntudatnak. A véleményük szerint az utóbbi Nyugatra jellemző, míg a Közel-Keleten a becsület-szégyen párosra alapozzák a kultúrát.

Ezt a társadalmi különbséget tíz példával támasztották alá az arabok:

1. Nyugaton nyugodtan rágózhat egy férfi, de a Közel-Keleten ez már nem férfias szokás. Ha egy férfi nem szeretné, hogy nőiesnek tekintenék a viselkedését, akkor eszébe se jusson rágót tenni a szájába. Ez alól csak az lehet kivétel, ha túlzásba vitte a fokhagyma fogyasztást.

2. A Közel-Keleten titokzatos összefüggést látnak a nők és a mozgás között a szégyent kiáltók, ugyanis a térségben még a XXI. században is nagy vita van arról, hogy a nők kerékpározhatnak-e. Vannak, akik szerint a nők ettől elveszthetik a szüzességüket.

3. A nők esetében a hang is probléma. Míg Nyugaton nincs semmi baj azzal, ha egy nő nevet, énekel vagy beszélget, addig a Közel-Keleten mindez rossz erkölcsre vall, mert a hangos nevetésről, beszédről és énekről azt hiszik, hogy az arabok, hogy a nők magukra akarják vonni a figyelmet.

4. A Közel-Keleten egyik nem számára se jó ötlet a tánc. A férfiak esetében azért, mert nekik férfiasnak kell lenniük, tehát nem alacsonyíthatják le magukat a tánccal, ami nőies szokás. A nők esetében az idegenek előtti táncot nem tartják erkölcsösnek.

5. Nyugaton nincs abban semmi különös, ha egy nő dohányzik, de Közel-Kelet és Észak-Afrika több országában rossz véleménnyel vannak az arabok a nyilvános helyen dohányzó, vízipipázó nőkről, akiket erkölcstelennek bélyegeznek.

6. Egy nő igéző tekintetéről elismerően azt szoktuk mondani nyugati állampolgárként, hogy a forgalom is megállhat miatta. A Közel-Keleten a két nem közötti szemkontaktus nyílt szexuális felhívásnak számít.

7. A Közel-Keleten a laza lustálkodás nem olyan normális, mint Nyugaton. Ha egy nő a földön vagy a kanapén kényelmesen hever, akkor az arabok szerint ez szexuális provokáció.

8. Nyugaton semmi probléma a női sofőrökkel, ám a Közel-Keleten szégyen, ha egy nő a sofőr, amikor mellette ül egy férfi. Az arabok szerint a férfiak vezetők, tehát a volánnál is ők a legjobban.

9. A Közel-Keleten oda kell figyelniük arra a nőknek, hogy ne menjenek ki az utcára nedves hajjal, mert abból mindenki tudja, hogy most zuhanyoztak. Az arabok ebből arra következtetnek, hogy a nő biztos most szexelt, ezért kellett fürödnie.

10. A Közel-Keleten, ha a férfiak és nők rangban felettük álló társaságban vannak, akkor kerülni kell a túl kényelmes ülést. Ha az egyik lábukat átvetik a másikon, akkor az tiszteletlenségnek számít az araboknál.

(Forrás: globoport.hu)

 

Ajánló

Ajánló