5 érdekesség az Ősrobbanásról



Most kiderül, hogy volt-e hangja a Nagy Bummnak, de az sem marad titok, hogy mi az a Nagy Reccs.Több milliárd évvel ezelőtt következett be az Ősrobbanás, amiről már sokat hallottunk, mégis van néhány érdekesség, amit csak kevesen tudnak a Nagy Bummról, ezért most öt meglepő tényt mutatunk be.

Az Ősrobbanás valójában csendes volt: Ne gondoljuk, hogy 13,7 milliárd évvel ezelőtt akkorát szólt Nagy Bumm, mint az, ha most felrobbantanak egy bombát, ugyanis valójában az Ősrobbanásnak nem volt hangja. Ennek oka rendkívül egyszerű, hiszen az Ősrobbanáskor jött létre a tér és az idő koncepciója, tehát szó szerint nem volt semmi, ami megrezegtette volna a levegő részecskéit.

13,7 milliárd éve történt, de ma is érezzük: Amikor azt látjuk, hogy a tévéképernyő „hangyás”, vagy a tévé, rádió sistereg, akkor az a statikus fehér zaj, ami az Ősrobbanásból visszamaradt kozmikus háttérsugárzás.

A Nagy Reccs: Szinte havonta olvashatunk olyan híreket, amelyek szerint jön a világ vége. Tény, ami tény, egyszer tényleg mindennek vége lesz, erre pedig a tudósoknak is megvan a maguk elmélete, a Nagy Reccs.

Az elmélet szerint a Nagy Bumm utáni tágulás vissza fog fordulni, tehát az univerzum zsugorodni kezd, majd végül önmagába omlik össze. Más teória ennek az ellenkezőjét mondja, tehát aszerint az univerzum addig fog tágulni, amíg részecskéire nem szakad szét.

Meddig tart az univerzum: Erre a kérdésre még a tudomány is javában keresi a választ. Egy elmélet szerint, amire nincs tudományos bizonyíték, az univerzum önmagába görbül vissza úgy, mint egy gömb felszíne. Bizonyos elképzelések azt mondják, hogy amennyiben egy űrhajó egyenesen repülne, akkor egy idő után oda térne vissza, ahonnan indult.

A Nagy Bumm elméletét először egy katolikus pap írta le: A történelmi tanulmányokból tudjuk, hogy a vallás és a tudomány nem fér össze, hiszen míg az egyik azt állítja, hogy Isten teremtette a világot, addig a tudomány inkább kézzelfoghatóbb dolgokat állít.

Ennek tudatában ironikus, hogy egy belga katolikus pap írta le először a Nagy Bumm elméletét. Georges Lemaître, a Louvaini Római Katolikus Egyetem fizika és csillagászat tanára, 1931-ben az „őstan” cím alatt gondolta tovább Alexander Friedmann korábbi, elméleti modelljét.

Természetesen a pap teóriáját istenkáromlásnak kiáltotta ki az egyház, ám Lemaître meggyőződése az volt, hogy Isten azért adott kutató gondolkodást az embereknek, hogy azok képesek legyenek arra, hogy a teremtett Univerzum törvényeit vizsgálják.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)



 

Ajánló

Ajánló