Jó ügy érdekében hamisított olvasókat a könyvtáros



9 hónap alatt több, mint 2000 könyvet vett ki a fiktív olvasó.A könyvekre is jellemző, hogy vannak népszerű és alig olvasott művek. Mivel a könyvutánpótlás folyamatos, de a könyvtárak férőhelye véges, ezért szabályokra van szükség. Az East Lake Megyei Könyvtár esetében az általános regula az, hogy amennyiben egy könyvet nem kölcsönöznek ki egy-két évig, akkor az kikerül a rendszerből.

Ezt akarta megakadályozni egy itt dolgozó könyvtáros, aki fiktív olvasókat talált ki. A kitalált személyek között volt Chuck Finley, aki 2016-ban 2361 könyvet kölcsönzött ki, ráadásul néhány óra múlva visszavitte a köteteket.

Felmerült tehát a gyanú, hogy Finley szupergyors olvasó, vagy inkább egy kitalált személy? A második felvetés a helyes, ugyanis az alakot az egyik vezető beosztású könyvtáros asszisztense találta ki.

A könyvtárban még tavaly novemberben, egy névtelen bejelentés után, kezdett vizsgálódni a megyei ügyész hivatala. A nyomozás során átvizsgálták a könyvtár teljes rendszerét, ám nem kellett sokáig kutatni ahhoz, hogy megtalálják a 9 hónap alatt több, mint 2000 könyvet kölcsönző Finley-t.

A kétségbeesett könyvtáros, George Dore bevallotta, hogy a leselejtezésre váró könyveket akarta megmenteni, ezért az az egyik könyvtári asszisztenssel, Scott Amey-vel kitalálták az álolvasót, hogy így érjék el, hogy a könyvek bent maradjanak az adatbázisban.

A terv rosszul sült el, ugyanis Dore-t és a társát is felfüggesztették, de talán az elbocsátást megússzák. Dore azt hozta fel a védelmére, hogy tudja, hogy a most még népszerűtlen könyvek hamarosan újra keresettek lesznek, akkor pedig a könyvtárnak sokkal többe fog kerülni a beszerzés. Hozzátette, hogy szerinte más könyvtárak is használnak fiktív olvasókat.

Az ügyben komoly vizsgálatot indítottak, ugyanis az East Lake könyvtár egy kilenc városi könyvtárat magába foglaló számítógépes rendszer része. Ebben az adatbázisban a tagok a kölcsönzések arányában kapnak pénzügyi támogatás.

Dore szerencséje az, hogy az akciójának semmilyen gazdasági indítéka nem lehetett, mert a megyei könyvtárak nem kapnak a pénzből, tehát tényleg csak a könyvek megmentése érdekében találta ki Chuck Finley alakját.


(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló