Tíz dolog, ami kimarad a gyerekeink életéből



Az Y generáció még emlékszik például az emlékkönyvre, a köpenyre, de a barátságfüzetre is.A világ rohamosan változik, fejlődik, ennek eredményeként pedig, ami a mai felnőtteknek kellemes emlék, az az ő gyerekeiknek olyasmi, amit soha nem fognak megtapasztalni, mert mára kiment a divatból.

Filmslágerek magyarul: Az Y generáció még emlékszik a magyar popzene eme kitérőjére, amivel több probléma is akadt. Az egyik a szerzői jogok kérdése, a másik az ízlésbeli gondok, de ezzel akkor senki sem foglalkozott.

Emlékkönyv: Néhány évtizede még mindenkinek, legalábbis a lányoknak biztos, volt emlékkönyve. Aki ügyesen rajzolt, annál halomban álltak az emlékkönyvek, mert mindenki szeretett volna tőle egy rajzot. A kép mellé idézet is járt, de a lap sarkának behajtása, mint „titok”, is népszerű volt.

Pénteken négykor az óránál: Sajnos már Az Óra sincs meg, de anno, amikor nem voltak mobiltelefonok, internet, akkor a barátokkal csak annyit tehettünk, hogy megbeszéltük, hogy két nap múlva, délután négykor találkozunk egy adott helyszínen. Ha az illető nem jelent meg a megbeszélt időben, akkor vártunk. Ha sokat késett, de volt telefonja, akkor telefonfülkéből megpróbáltuk felhívni.

Takarékbélyeg: Az iskolában lehetett megvenni a színes bélyegeket, amiket bélyeggyűjtő füzetbe ragasztottunk.

Köpeny: Az Y generáció még emlékezhet a köpenyre, ami szorosan összekapcsolódott az iskola fogalmával. A köpenyt sok diák utálta, ám az mégis hasznos volt, mert egyfelől védte a ruhát a kosztól, másfelől elfedte a gyerekek közötti társadalmi, anyagi és más különbségeket.

Könyvtárazás: Az internet és a Google előtti időben a diákok beültek a könyvtárba, hogy kutatómunkát végezzenek a kiselőadásukhoz.

Telefonbetyárkodás: Igaz, ami igaz, ez nem volt szép dolog, mégis a mai felnőttek gyerekkorához hozzátartóztak az olyan csínyek, mint a telefonbetyárkodás. Ma már alig vannak vezetékes telefonok, a mobilok számkijelzése miatt pedig könnyű a lebukás.

Sörgés: Általában a kislányok játszották azt, hogy két lány szembeállt egymással, megfogták egymás kezét, majd körbe-körbe ugráltak. Csurizásként is ismert játék volt.

Barátságfüzet: A mai felnőttek még emlékeznek arra, amikor az iskolában fogtunk egy füzetet, majd az oldalak tetejére írtunk egy kérdést. A füzetet körbeadtuk a barátainknak, akik leírták a válaszukat. A kérdések között általában olyasmi szerepelt, hogy mi a kedvenc színük, kinek szurkolnak, és hasonlók.

Papírgyűjtés házalással: Gyerekként nem értettük, ha a szüleink nem engedték, hogy idegenekhez csengessünk be papírért, de felnőttként valószínűleg a frász kerülgetne, ha ezzel próbálkozna a gyerekünk. Igaz, sok értelme nem lenne, hiszen a nyomtatott sajtó az utolsókat rúgja, köszönhetően a „megváltozott tartalomfogyasztásnak”.

(Forrás: divany.hu)

 

Ajánló

Ajánló