Szörnyű titkok derültek ki LajkárólMindenki tudta, hogy el fog pusztulni az űrbe küldött kóbor kutya, akinek a kiképzése sem volt leányálom.A szovjetek évtizedeken át titokban tartották, hogy valójában mi történt Lajkával, az első űrbe küldött kutyával, ám most már kiderültek a legszörnyűbb titkok.

A kutyák hosszú heteket töltöttek egyre kisebb ketrecekben: A Szputnyik 2 nagyjából akkora volt, mint egy átlagos mosógép. Lajkának csak annyi hely jutott, hogy üljön vagy feküdjön. Annak érdekében, hogy ehhez Lajka hozzászokjon, egyre kisebb ketrecekbe zárták.

Amikor húsz napig bezárva tartották, akkor a kutyát székrekedés kínozta. A tudósok rájöttek, hogy akkor tudják végigcsinálni az űrprogramot, ha annyira sok időre zárják be az állatot, hogy a végén elfelejti, hogy valaha másképp élt.

Siettették az űrhajót: Lajkának épségben kellett volna hazatérnie, de Hruscsov propagandaként kezelte az űrprogramot, ezért tökéletesen akarta időzíteni a kilövést. A Szputnyik 2-t a Bolsevik Forradalom 40. évfordulóján akarták útnak indítani. Az így kapott négy hét csak arra volt elég, hogy a tudósok kitalálják, hogy hogyan lehet élőlényt küldeni az űrbe, de arra már nem volt idő, hogy kiterveljék azt, hogy hogyan hozzák vissza élve.

Tudták, hogy Lajka meg fog halni: Mindenki tudta, hogy a Szputnyik nem alkalmas a biztonságos visszatérésre. A terv az volt, hogy Lajka néhány napig a világűrben kering, majd mérgezett étellel megölik.

Darabokra hullott a visszatérésnél: A kilövés után öt hónappal a Szputnyik felrobbant a légkörben, a korábban már elpusztult Lajka darabokban tért vissza.

Nem sokkal később Mushka is elpusztult: A szovjetek patkányokkal és növényekkel küldték az űrbe a másik kutyát, hogy a kozmikus sugárzás hatásait tanulmányozzák. A terv az volt, hogy Mushka élve tér vissza, de a lassítást végző alkatrész tönkrement. A szovjetek nem akarták, hogy amerikai területen landoljon a hajó, ezért felrobbantották az elhelyezett robbanóanyagokat.

Nem tudtunk meg túl sokat: Oleg Gazenko, a csapat egyik tudósa bevallotta, hogy egyre jobban sajnálja, amit Lajkával tettek, mert a tudósok nem tanultak eleget a küldetésből ahhoz, hogy megérte volna ezért állatokat ölni.

A halála rettenetes volt: 2002-ben Dimitrij Malashenkov bevallotta, hogy hét órával a kilövés után Lajka kínzó fájdalmak között pusztult el. Ennek oka az volt, hogy az űrhajó hőmérsékletet szabályozó rendszere meghibásodott. Az űrhajóban egyre melegebb lett, és hamarosan elérte a 40 fokos hőséget.

Lajka rettegett: Lajkát 1957. november 3-án lőtték ki. Ahogy az űrhajó elindult, Lajka úgy esett pánikba. A kutya szívverése és légzése háromszorosa volt a normálisnak.

Egy nappal az utazás előtt az egyik tudós hazavitte Lajkát a gyerekeihez: A kilövést megelőző napon Dr. Vladimir Yajdovsky úgy döntött, hogy hazaviszi a gyerekeihez a kutyát azért, hogy legalább életében egyszer megtapasztalja azt, hogy milyen egy szerető családdal élni.

Lajka kóbor kutya volt: A szovjetek külön csapatot alakítottak azért, hogy kóbor kutyákat gyűjtsenek be Moszkva utcáiról, mert azt feltételezték, hogy ezek az ebek már annyi nehézséget túléltek, hogy ki fogják bírni az űr megpróbáltatásait. Kiderült, hogy valójában nem Lajka volt az első kutya, akit a űrbe küldtek, hanem Albina, de ő „csak” félútig jutott, majd élve visszatért.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló