„Halálos utazás a gyerekeknek”



Az UNICEF jelentése szerint rengeteg menekült gyerek válik erőszak és szexuális erőszak áldozatává, főleg Líbiában.A háború legnagyobb vesztesei mindig a gyerekek, így van ez most is, amikor az emberek tömegével indulnak el Szíriából, Afganisztánból vagy például Afrikából, hogy menedéket találjanak más országokban, főleg Európában.


Az illegális bevándorlók között rengeteg a gyerek, akik gyakran felnőtt kíséret nélkül indulnak el, kitéve magukat számtalan veszélynek, mert az út egyáltalán nem biztonságos, hanem inkább halálos a számunkra.


Az UNICEF „Halálos utazás a gyerekeknek” című jelentéséből kiderült, hogy tavaly 26 ezer gyerek, többségük egyedül, kelt át a Földközi-tengeren, hogy Európában találjon új otthon. Közülük sokan erőszak és/vagy szexuális erőszak áldozatává váltak.


A friss felmérésben több migránssal készítettek interjút. Közülük az egyik a 9 éves Kamis volt, aki az édesanyjával vágott neki az útnak Nigériából. Ők átkeltek a sivatagon, amit az egyik útitársuk nem élt túl. Ezt követően tengerre szálltak, ahonnan alig tudták kimenteni őket, de végül megmenekültek a hullámok közül, hogy a líbiai Szabrata egyik táborába kerüljenek, ahol nem kaptak vizet, csak verést, de azt naponta.


A menekülteket gyakran éri indokolatlan erőszak, főleg szexuális bántalmazás. Az elkövetők jellemzően embercsempészek és emberkereskedők. Az erőszak áldozatai nagyon ritkán tesznek feljelentést, mert félnek a letartóztatástól és a kitoloncolástól.


A felmérés során megkérdezett nők és gyerekek közel fele arról beszélt, hogy már átélt szexuális erőszakot az út során, ráadásul gyakran többször, több helyszínen. Állításuk szerint a határok és ellenőrzőpontok különösen veszélyes területek.


Az erőszaktevők gyakran egyenruhások, ám ez csak egy ok a sok közül, ami miatt az áldozatok félnek jelenteni az esetet. A jelentés szerint Líbia a legrosszabb. A megkérdezettek egyharmada azt állította, hogy Líbiában bántalmazták.


A szexuális erőszak mostanában annyira mindennapossá váltak, hogy az útnak induló nők többsége fogamzásgátló injekciókat adat be magának vagy esemény utáni tablettát tart magánál. Líbiában 34 menekülttábor van, ebből 3 a sivatag mélyén. A táborok legtöbbjét a kormány vezeti, hogy megakadályozzák az illegális migrációt, de a nem hivatalos táborok a fegyveres csoportok kezében van, ezért pedig aggódik az ENSZ gyermekalapja, mert oda nem léphetnek be kívülállók.


Tavaly 180 ezer migráns, köztük 26 ezer gyerek vágott neki a Földközi-tengernek, többségük kísérő nélkül. Ez egyre gyakoribb, mert Eritreában és Nigéria északi részén rettenetes a helyzet, de már Gambiában is egyre komolyabbak a problémák.


A politika mellett a szegénység és a jobb élet ígérete az a hajtóerő, ami miatt az emberek, gyerekek menekülnek. A migránsok többségének a sorsa az embercsempészek kezében van, de gyakran az embercsempészet egyet jelent az emberkereskedelemmel, rabszolgasággal, prostitúcióval.


Líbia zűrös politikai állapota különöse megnehezíti, hogy bárki ellenőrizze azt, hogy mi történik a migránsokkal, főleg a gyerekekkel.


(Forrás: globoport.hu)

 

Ajánló

Ajánló