Hasznos tanácsok a könyvek kiválasztásához



Mit vegyünk figyelembe, ha csak most jött meg a kedvünk az olvasáshoz?Napfényben, kellemes meleg időben az egyik legjobb elfoglaltság az, ha kiülünk a kertbe, parkba, esetleg vízpartra, magunkhoz veszünk egy könyvet, és elmerülünk az irodalomban. A könyvmolyok jól tudják, hogy igazi feltöltődés egy ilyen kikapcsolódás, ezért most nem is hozzájuk szólunk, hiszen ők pontosan tudják, hogy milyen műhöz van éppen hangulatuk.

Ha viszont valaki most érzi úgy, hogy milyen jól lenne a természetben olvasni, vagy csak úgy gondolja, hogy gyarapítania kellene a tudását, mert a napját sem tudja, hogy mikor volt utoljára könyv a kezében, akkor a következő tanácsok segítenek, hogy olyan mű kerüljön a kezébe, amely biztos, hogy el fogja nyerni a tetszését.

Mi érdekel: Ez az első és a legfontosabb kérdés. Aki most szeretne rákapni az olvasásra, annak előbb el kell gondolkodnia azon, hogy milyen témák érdeklik. Ha megvannak a témák, akkor már könnyebb lesz a keresés.

Klub: Akár az interneten, akár személyesen, de mindenképpen jó ötlet, ha az ember belép egy könyvklubba, mert ott a tagok egymásnak ajánlhatnak műveket. Ha valaki nem akar idegenekkel beszélgetni a könyvekről, akkor a barátokkal is alapíthatnak egy saját könyvklubot.

Könyvtár: Be kell ismerni, hogy ma hazánkban drágák a könyvek, ezért költséghatékony megoldás, ha az ember beiratkozik egy könyvtárba. Ez egyfelől a pénztárca szempontjából jó ötlet, de másfelől komoly segítség azoknak, akik még nem tudják, hogy mit szeretnének olvasni, mert a könyvtárosok nagy segítséget nyújtanak nekik, ha elmondják, hogy milyen témák érdeklik őket.

Fülszöveg: Klasszikus jó tanács, hogy ne a borító alapján mondjunk véleményt a könyvről! Ez azért fontos, mert könnyű beleesni abba a hibába, hogy valaki megveszi a könyvet, mert szép a borítója, de aztán maga tartalom egyáltalán nem köti le.

Az ilyen baklövések elkerülésének érdekében mindig el kell olvasni a fülszöveget, mert abból kiderül, hogy miről szól a könyv, ráadásul sokszor az ajánlóban benne szerepel, hogy kinek fog tetszeni az adott mű.

Mit szeret a család: Érdemes kikérdezni a rokonokat, hogy ők milyen könyveket szeretnek olvasni. Ha van testvér, akkor nála is lehet érdeklődni. Ez a kérdezősködés arra is jó, ha valakinek nincs közös témája egyes rokonokkal, akiket például csak karácsonykor lát.

Keverék: A képeskönyv lehet szépirodalom, de tényirodalom is. Ezek olyanok, mint a képregények, tehát a szöveget képekkel egészítik ki. Mivel napjainkban divatba jöttek a képregények, ezért senkit se akadályozzon meg az életkora abban, hogy ilyen műveket olvasson!

A műfaj: Aki most tervezi, hogy szeretne olvasni, annak el kell döntenie, hogy egyáltalán szépirodalmat vagy szakirodalmat forgatna a kezében. Ha a szépirodalom mellett teszi le a voksát, akkor azon belül ki kell választani az alkategóriát, hiszen egy könyv lehet például krimi, erotikus, romantikus, misztikus, fantasy, horror, elbeszélés, történelmi, és még sok minden más.

A tényirodalom arról szól, hogy ki, mikor, hol, miért, mit csinált. Emellett érdemes azon is elgondolkodni, hogy milyen hobbihoz, szakmához kapcsolódó könyvvel fejlesztheti magát az ember.

(Forrás: kamaszpanasz.hu)

 

Ajánló

Ajánló