Jeruzsálem-szindróma



Néhány turista szentnek kezdi képzelni magát a vallási szempontból híres helyszíneken.A vallás a mai napig nagy szerepet játszik az emberek életében, ezért sokan elzarándokolnak olyan helyekre, amelyek különösen fontosak a hit szempontjából. Ilyen célállomás például Róma vagy Jeruzsálem.

 

Azzal nincs is baj, ha a turisták vallási utazásra indulnak, de előfordul, hogy egy-egy helyszín különleges erővel hat az emberekre, mert beleélik magukat abba, amiről az adott hely híressé vált. Egészséges szinten ez úgy néz ki, hogy odamegyünk, magunkba szívjuk az atmoszférát, hazajövünk, elmeséljük az ismerősöknek az élményeinket, amiket végül örökre az emlékezetünkbe vésünk.

 

Előfordul azonban olyan eset, amikor az emberek fejében történik valami, és azonosulni kezdenek a vallásos helyekkel, szentekkel. Hogy ennek mi lehet az oka, azt a mai napig nem sikerült megfejteniük a tudósoknak.


A furcsa jelenség évente körülbelül ötven esetben fordul elő Jeruzsálemben. A Jeruzsálem-szindrómát megtapasztaló személyek legtöbbször Jeruzsálemben azonosulnak szentekkel, például Jézussal és Szűz Máriával.

 

A meglepő hatás első jele, hogy az érintettek mélyen magukba szállnak, és próbálják a hely légkörét magukévá tenni. A rejtélyes szindróma másik jele, hogy az érintettek külsőleg is hasonlítani akarnak arra a szentre, akivel azonosulnak.


Erre utal például az, ha elkezdenek korhű ruhában járni, és a hajukat vagy a szakállukat is úgy növesztik. A harmadik jel, hogy meg akarják téríteni az embereket, akiknek megdöbbenését nem tudják értelmezni.

 

Mivel főleg Jeruzsálemben fordul elő a mentális elváltozás, ezért az ottani pszichiátrián már külön osztály várja a betegeket, akiket három csoportra oszthatunk.

 

Az első kategóriába azok tartoznak, akik már korábban, a saját országukban is produkáltak elmebetegségre utaló tüneteket, és ezt orvosi diagnózis is igazolja.


A második csoportban soroljuk azokat, akik mélyen vallásosak. Ők már a hazájukban is egy vallásos szektába tartoztak, ahol gyakorolták a hitüket, tehát eleve komolyabb jelentőséget tulajdonítanak a vallási szimbólumoknak.

 

Akik az utolsó csoportba tartoznak azok, akiket az orvostudomány igazi Jeruzsálem-szindrómában szenvedő embereknek tartanak, mert ők otthon még kiegyensúlyozottan viselkedtek, nem éltek tudatmódosító szerekkel, nem akarták megváltoztatni az életüket. Őket egyfajta vallási sokkhatás éri a szent helyek felfedezése közben.

 

A szakemberek szerint nagyon fontos, hogy a Jeruzsálem-szindróma kialakulása után az alanyok a lehető leggyorsabban utazzanak el a helyszínről. A gyógyuláshoz gyakran annyi is elég, hogy a páciensek hazaérjenek.

 

A Jeruzsálem-szindróma esetében előfordul, hogy miután „észhez tértek” a szindrómában szenvedők, nem is emlékeznek rá, hogy mi történt velük. Általában csak annyi rémlik nekik, hogy a vallási szimbólum előtt álltak, majd már csak arra eszméltek, hogy otthon vannak.

 

Fontos megjegyezni, hogy habár az esetek többsége Jeruzsálemben fordul elő, mégis a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a szindróma más, vallásilag lényeges helyszíneken is kialakulhat.


(Forrás: life.hu)

Ajánló

Ajánló