Lviv, a Grimm mesébe illő ukrán nagyváros



Mi vár, ha a fapados légitársaságok balkáni célállomásait fedezzük fel?Meglepő úti célokat jelentett be a Wizz Air és a Ryanair néhány hónapja, ugyanis a fapados légitársaságok balkáni járatokat indítanak például Ukrajnába, Macedóniába, Albániába és Koszovóba.

Mivel a legtöbb turista például török, görög, olasz, angol utazásra fizet be, ezért sokan nem tudják, hogy miért is lehet vonzó egy-egy keleti célállomás.

Pristina: Koszovó fővárosa az ENSZ ellenőrzése alatt áll. Pristina gyorsan változó, optimista város. A zsúfol központban nemzetközi éttermek, kávézók várják a turistákat, míg a külvárosban müezzin, minaretek, terrakotta cserepes háztetők és élettel teli bazár található.

Asztana: Ha szeretjük azokat a szürreális nagyvárosokat, amelyek a semmiből nőttek ki, akkor Kazahsztán fővárosa tetszeni fog, ám arra számítsunk, hogy fázni fogunk, Asztana a világ második leghidegebb fővárosa.

Asztana komoly fejlődésen esett át az elmúlt években. Ennek eredményeként kormányzati, ipari, oktatási, egészségügyi és sportközponttá vált, de a felhőkarcolók, a szállodák és a futurisztikus épületek is a fejlődés bizonyítékai.

Szkopje: A Macedón Köztársaság fővárosa szórakoztató, szürreális, néhol csicsás, soha nem unalmas hely. 1963 nyarán olyan erős földrengés rázta meg a fővárost, ami miatt Szkopje négyötöde összeomlott. A város újjáépült, ezért csak a régi, bizánci és török hangulatú óváros emlékeztet a régi atmoszférára.

Szkopje további látnivalója a régi vasúti pályaudvar, a római vízvezeték, a Vardat folyó kőhídja, a Kuršumli Han, a török hódoltságból fennmaradt középkori fogadó. A Vodnó-hegyen megnézhetjük a Balkán legnagyobb keresztjét.

Lviv vagy Lemberg: Az ukrán nagyvárosba óvárosát 2001-ben nyilvánította a Világörökség részévé az UNESCO. A lengyel-ukrán határtól nagyjából nyolcvan kilométerre fekvő Lviv, vagy német neve után Lemberg remek helyszín lenne egy Grimm filmhez.

A levegőt frissen pörkölt kávé illata itatja át. Emellett titokzatos faajtók, romantikus udvar is vonzóvá teszi a várost. Történelmi szempontból az oroszok, a lengyelek, az osztrákok, a zsidók, a magyarok és a örmények alakították a Lemberget.

Szarajevó: Bosznia-Hercegovina fővárosát a zajos történelme, vallási sokszínűsége, különleges légköre és különleges építészete teszi vonzóvá. A természetjárókat a Dinári-hegységhez tartozó hegycsúcsok várják. Állítólag itt találhatók Európa legjobb ár/érték arányú sípályái is.

Tirana: Albánia fővárosa sokat szépült, fejlődött azért, hogy vonzóbb célállomás legyen a turisták számára. A városkép részben keleties, részben olaszos, de leginkább a kommunista idők nyomták rá a bélyegüket.

A város színei igazán különlegesek, de emellett a közterek, a sétálóutcák, a kávézók és a bárok utánozhatatlan hangulata is vonzó. Turistaként tudnunk kell, hogy a hangos, tarka, őrült, gyakran szmogos Tirana sosem unalmas.

Podgorica: Montenegró fővárosán jól látható, hogy uralkodtak ott a rómaiak, a törökök, az Osztrák–Magyar Monarchia, sőt kétszer még a térképről is letörölték. Podgoricában megnézhetjük a török emlékeket, a brutalista épülettömböket, majd betérhetünk egy teljesen XXI. századi plázába.

Emellett művészeti galériák és parkok várják a turistákat, akik a kávéházi életbe is belekóstolhatnak. Ha elutaztunk a városba, akkor egy órás autózással elérhető a népszerű Budva.

(Forrás: divany.hu)

 

Ajánló

Ajánló