Ismerjük meg a Fehér Házat!



Kilenc kevésbé ismert tény az Egyesült Államok legfontosabb épületéről.Az Egyesült Államokban hamarosan megválasztják a 45. elnököt, emiatt nemcsak a két elnökjelölt, Hillary Clinton és Donald Trump, kerül reflektorfénybe, hanem Fehér Ház is, amelyről most kilenc érdességet tudhatunk meg.


1. Barack Obama elnöksége alatt a Fehér Ház kertjébe saját méhkaptárt állítottak. Az innen nyert mézet felhasználták például az első, Fehér Házban készített házisör elkészítéséhez.


2. Állítólag Theodor Roosevelt elnök (1901-1909) annyira szeretett bokszolni és dzsúdózni, hogy a pincében edzőtermet alakított ki, és amikor tudta, akkor mérkőzésre hívta a vendégeit. Coolidge elnök (1923-1929) a vadnyugatot kedvelte, ezért elektromos lovat tett az egyik szobába. Az elnök azzal ütötte el a szabadidejét, hogy cowboynak öltözve ülte meg az elektromos lovat.


3. 1791-ben George Washington jelölte ki a Fehér Ház helyét. Az alapkövet egy esztendővel később tették le. A legenda szerint a csoport nem jegyezte fel a pontos helyet, majd a hatalmas ünnepség miatt elfelejtették, hogy hova tették. Az eset óta többször keresték, de még senki se találta meg. Az első elnök 1800. november 1-jén költözött be a Fehér Házba. Ő John Adams volt.


4. Hivatalosan 1901, Theodor Roosevelt elnökségének kezdete óta nevezik a épületet Fehér Háznak. Korábban Elnöki Palota, majd Elnöki Kúria volt az elnevezése.


5. A Fehér Házban eddig 17 esküvőt tartottak. A legutóbbi alkalommal a mostani demokrata elnökjelölt, az akkori First Lady, Hillary Clinton testvére mondta ki a boldogító igent a Rózsakertben, 1994-ben.


A 17 esküvő közül 8 ceremónia esetében a hivatalban lévő elnök lánya tartotta itt a nagy napot. Az elnökök fiai közül csak egy, John Quincy Adams fia, választott ezt a helyszínt.


Az egyetlen elnök, aki a hivatali ideje alatt nősült meg, és a Fehér Házban tartotta az esküvőt, Grover Cleveland volt 1886-ban.


6. Állítólag szellemek járják a Fehér Házat, legalábbis ezt állította Winston Churchill, Theodore Roosevelt és Ronald Reagan lánya, amikor arról beszéltek, hogy találkoztak Abraham Lincoln szellemével.


7. Az elektromosságot Benjamin Harrison (1889-1901) elnöksége alatt vezették be. Az elnök annyira félt, hogy áramütést szenved, hogy nem nyúlt a Fehér Ház villanykapcsolóihoz.


8. Tom Hanks két alkalommal ajándékozott kávéfőző gépet a Fehér Ház sajtóosztályának. Egyszer 2004-ben, amikor látta, hogy a sajtóterem környékén nem található kávégép. Hat évvel később, amikor újra a Fehér Házban járt, látta, hogy a készülék a végét járja, ezért egy hónappal később küldött egy új kávéfőzőt.


9. A Fehér Háznak összesen 6 emelete van, a területe 5100 méter. 132 szoba, 35 fürdőszoba/mosdó, 147 ablak, 8 lépcsőház, 3 lift, 28 kandalló található benne. A szórakozásról a tenisz- és bowlingpálya, valamint mozi gondoskodik. Emellett még egy virágbolt is van.


(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló