Washingtonban található a Halikarnasszoszi mauzóleum másolata



Építmények, amelyekről sokan nem tudják, hogy ókori csodák utánzata.Az ókorban épült csodás épületek jó része a földdel vált egyenlővé, köszönhetően a földrengéseknek, természeti katasztrófáknak, fosztogatásoknak, gyújtogatásoknak, háborúknak, ám még most, 2017-ben is akadnak olyan ókori csodák, amelyek állnak, mint például a piramisok, vagy legalább a másolatukat elkészítették a világ valamely táján.

Pheidiasz olümpiai Zeusz-szobra (i. e. 435-től az i. sz. 5. vagy a 6. századig állt): Az ókori görögök főistenéről elnevezett templomban állt Zeusz hatalmas szobra, ami elefántcsontból és arannyal bevont bronzból készült.

Az Epheszoszi Artemisz-templom: Zeusz egyik lányának tiszteletére emeltek a szentélyt, amit háromszor építették újjá, majd a gótok miatt a lángok martalékává vált. A törmelékből egy oszlopot emeltek, ami az egykori szentélyre emlékeztet.

A Pharoszi világítótorony (i. sz. 1303-1480): Kínában található az alexandriai világítótorony élethű másolata. Az eredeti építmény Pharosz szigetén állt, amíg egy földrengés el nem pusztította. A maradványaiból középkori erődöt építettek.

A Gízai piramisok (i. e. 2584-től i. e. 2561-ig építették, mai napig állnak): Napjainkban is állnak a Nagy Piramisok, ám Hufu, Hafré és Menkauré fáraó sírhelyei nem úgy néztek ki eredetileg, mint ma.

A piramisokat eredetileg simára csiszolt mészkőcsempékkel fedték le, de azok jó része megsemmisült egy 1300-as földrengésben. Ezeket később egy mecset építéséhez használták fel.

Az Akszúmi obeliszk (i. sz. 4. századtól a mai napig látható): Etiópiában található az obeliszk, ami eredetileg temetkezési helyet jelölt. Amikor 1937-ben az olasz fasiszták megtámadták az országot, akkor Itáliába vitték az obeliszket, aki 2005-ben került vissza az afrikai országba.

A Colosseum (i. sz. 70-80-tól jelenleg is látogatható): Egy 1349-es földrengés tett kárt az ókori csodában. Később a Colosseum gyülekezeti helyszín, lakóövezet, majd temető lett. Az építményből rengeteg követ elhordtak, hogy más építkezésnél használják fel.

A Halikarnasszoszi mauzóleum (i. e. 351 – i. e. 1494): Washington DC-ben található az épület másolata, ami most a skót szabadkőművesek tulajdona. Az időszámításunk előtt 351-ben épített szentélyt Mauszolosz perzsa helytartó számára építették.

A Rodoszi kolosszus (i. e. 292-280 – i. e. 226): A New York-i Szabadság-szobor valójában a Rodoszi kolosszus arányos másolata. Az eredetit időszámításunk előtt 226-ban pusztította el egy földrengés.

Római fürdők (i. e. 836-tól a mai napig): Csak rekonstrukció a somerseti római fürdő, ami egy VI. században lerombolt építmény, ma is használható, másolata. Az 1800-as évekig rendszeresen felújították a közfürdőt, amit eredetileg Bladud brit király építettet. A rómaik az időszámításunk utáni I. században szerezték meg.

Az Istár-kapu (i. e. 575-ben építették, jelenleg is megtekinthető): Eredetileg a Babiloni fal 8. bejárója az Istár-kapu, aminek néhány részét rekonstruálni kellett, hogy ma is látható legyen. A Berlinben készített replikához a tényleges falból vettek részleteket.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló