Arzénrezisztencia és más genetikai mutációk



Különleges képességek, amelyekre létezik tudományos magyarázat.Nem kizárólag a filmekben és a könyvekben találkozhatunk szuper tulajdonságokkal megáldott emberekkel, hanem a valóságban is, hiszen több genetikai mutáció képes arra, hogy különleges képességgel ruházza fel az adott személyt, ám nem biztos, hogy ezt irigyelni kell.

Sokk-ellenállás: Az „Elememberként” is ismert Slavisa Pajkic génmutáció miatt nem izzad és nincs nyálmirigye, ezért a teste ellenáll az elektromosságnak. Slavisa eddig 20 000 volt levezetésére volt képes.

Arzénrezisztencia: Argentínában él az a közösség, amelynek minden tagja rendelkezik azzal a genetikai mutációval, amely lehetővé teszi, hogy ellenálljanak az arzénmérgezésnek. Ők a halálos adagnak a nyolcszorosát is képesek túlélni.

A tudósok szerint az ivóvízellátást több ezer éve szennyezi a természetes módon előforduló arzén, ezért az emberek testében megtalálható a AS3MT-gén, ami egy átlag embernél gyorsabban üríti ki a méreganyagot a szervezetből.

Fájdalommentesség: Száznál is kevesebb embert érint a világon a fájdalommentesség, amiért a SCN11A gén mutációja a felelős. Ez csökkenti a nátriumszintet a sejtekben, valamint ezt közvetíti az agynak a fájdalomérzetet.

Szuperrugalmasság: A Fibrillin-1-es protein mutációja miatt alakulhat ki a Marfan-szindróma, ami a test kötőszöveteit érinti. A szuperrugalmas embereknek hosszabb a karja, az ujjai, lúdtalpuk, hajlott gerincük, magas, vékony testük, és a keringési problémáik vannak.

Zsírrezisztancia: Az MDP szindróma a Földön összesen nyolc embert érint, és arról szól, hogy a zsír nem a bőr alatt raktározódik el, hanem bekerül a véráramba, ahol cukorbetegséget és más egészségügyi gondokat okoz, tehát még a fogyókúrázók számára sem előnyös ez a genetikai mutáció.

Törhetetlen csontok: A csontritkulásért felelős gének mutációja az ellenkező hatást is okozhatja, tehát ebben az esetben sokkal nagyobb a csontsűrűség, mint egy normális ember esetében.

Szuperízlelés: A Föld népességének nagyjából 25 százaléka képes a sokkal jobb ízlelésre, főleg akkor, ha keserű ízekről van szó. A tudósok szerint több ezer év alatt alakult ki ez a genetikai mutáció azért, hogy az emberek időben észrevegyék a mérgező, sokkal keserűbb növényeket.

Szupererő: Az MSTN gén mutációja tehető felelőssé a normálisnál sokkal gyorsabb izomnövekedésért. Aki ezzel a genetikai mutációval él, az dupla annyi izmot növeszthet, mint egy normális ember.

Szupergyorsaság: Az ACTN3 gén mutációja teszi lehetővé, hogy valaki a legtöbb embernél gyorsabban fusson. Az actinin alfa 3 protein feladata, hogy az izomszövetek gyorsan mozogjanak, tehát emiatt tudunk futni, gyorsan mozogni.

Szuperlátás: Ha valakit érint a tetrakromácia, akkor az illető majdnem 100 millió színt képes megkülönböztetni. Az átlagember csak egymillió színt képes felismerni.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló