Nyaralás utáni depresszió



Fáradtság, nyugtalanság, étvágytalanság, szomorúság, düh, nosztalgia és motiválatlanság jelezheti, ha vakáció utáni szomorúságba szenvedünk.Szomorú, de tudjuk, hogy bele kell törődnünk a ténybe, hogy egyszer minden jó véget ér. Nyáron ilyen a vakáció, ami után úgy érhetünk haza, hogy nyaralás utáni depresszióba estünk, aminek tünetei a fáradtság, nyugtalanság, étvágytalanság, habzsolás, szomorúság, szorongás, motiválatlanság, düh, nosztalgia, üresség, vagy depresszió.

A szakértők szerint jobb esetben a vakáció utáni szomorúság pár nap alatt elmúlik. Rosszabb esetben a nyaralással töltött idő másfélszeresének kell eltelnie ahhoz, hogy helyreálljon a lelki egyensúlyunk. Ezt a folyamatot gyorsíthatjuk fel az alábbi módszerekkel.


Meséljünk: Az élménybeszámoló közben újra átélhetjük a nyaralás legjobb pillanatait, ezért próbáljuk meg minél több ismerősünknek elmesélni, hogy milyen volt a szabadságunk!


Kiránduljunk: Hazatérve a nyaralásból, próbáljunk meg rászokni arra, hogy a hétvégéket kirándulással töltjük,
mert így valamennyit visszakapunk a szabadságból.

Emlékezzünk: A fantázia az egyik legjobb képesség, amink csak lehet! Ha például feszültek vagyunk, akkor idézzük fel a nyaralásunk legszebb pillanatait, és nyerjünk abból pozitív energiát. A cél érdekében használhatunk vizuális segédeszközt is.

Tervezzünk: Szervezzük meg úgy a nyaralásunkat, hogy hazaérve ne kelljen már másnap dolgoznunk! Munka közben arra is figyeljünk, hogy ne éljük fel minden energiánkat az első napokban. Eleinte csak a könnyebb munkát végezzük el, és kérjünk segítséget a kollégáktól, ha szükségünk van rá!

Maradjunk önmagunk: Próbáljuk meg betartani a napi rutinunkat! Ne keljünk sokkal később, mint szoktunk. Mozogjunk, tartsuk be az egészséges életmód szabályait, ne feküdjünk le sokkal később aludni, mint otthon szoktunk.

Ne dolgozzunk az utazás előtti napokban: Állítsuk át a céges levelezést, hogy valamelyik kollégánk intézze el helyettünk a munkát. A céges laptopot, telefont mindenképpen kapcsoljuk ki, hogy még véletlenül se zavarjanak meg a pihenésben.

Ne várjuk sokat: A nyaralás pihentet, kikapcsol, új élményekkel gazdagít, de csodát nem tesz. Ne várjunk filmbeillő eseményeket, mert ennél valószínűbb, hogy összekapunk az útitársunkkal.

Változtassunk: Amikor megismerünk egy idegen kultúrát, akkor abból rendszeresítjük az életünkbe azt, ami megtetszett. Például otthon is rászokunk, hogy vacsora után sétálunk egyet.

Gondolkodjunk előre: Ha jövőre vissza akarunk menni a nyaralásunk helyszínére, akkor a hazaérés után nekiállhatunk a következő út megszervezésének. Ez remek motiváció lesz, hogy rendesen dolgozzunk, hiszen el kell kezdenünk spórolni.

Ne őrüljünk meg: A turisták hajlamosak teljesen elveszteni a kontrollt önmaguk felett, mert úgy érzik, hogy ezt megtehetik, hiszen senki sem ismeri őket az adott helyen. Mi ne kövessük el ezt a hibát!

Barátkozzunk: Jó ötlet összebarátkozni a helyiekkel, hiszen a XXI. században már könnyű a kapcsolattartás, hála a mobiltelefonoknak, közösségi oldalaknak. Ha szeretnénk még többet becsempészni az idegen kultúrából az életünkbe, akkor beiratkozhatunk egy nyelvtanfolyamra, esetleg az adott kultúra konyhája szerint főzhetünk.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló