Az etikett miatt visel mindig rövidnadrágot György herceg



A kesztyűre, a tiarákra, katonai egyenruhákra és kalapokra is külön szabályok vonatkoznak.Hiába szeretne György herceg szuperhősös pólót, mert a brit uralkodói család tagjaként rá is vonatkoznak a szigorú, több évszázados, etikett szabályok, még akkor is, ha csak egy 4 éves gyerekről van szó.

Aki az angol királyi családhoz tartózik, annak mindenképpen be kell tartania az előírásokat, amelyek közé az alábbiak is tartóznak.

A királynő kesztyűje: A kesztyűk hagyományos divatcikkek, ám emellett gyakorlati célt is szolgálnak, hiszen a kesztyűvel megakadályozható a baktériumok terjedése. A királynő évente több száz emberrel fog kezet, emiatt érhető, ha szeretné elkerülni a kellemetlenségeket. II. Erzsébet nem visel mindig kesztyűt, ugyanis ez attól függ, hogy mit visel, mit csinál.

György rövidnadrágja: A 4 éves György herceg hiába vágyna mesefigurás holmira, ugyanis a kortársaival ellentétben, ő nem vehet fel akármit. A szigorú etikett szerint a hercegnek minden rendezvényen elegáns rövidnadrágban és ingben kell megjelennie. A szakértők szerint ez a szabály a XVI. század óta létezik. Korábban a fiatal fiúknak hosszú ruhát vagy köpenyt kellett viselniük, amiből a XIX. század végén, XX. század elején rövidnadrág lett.

Katonai egyenruha: Vilmos és Harry herceg is szolgált a fegyveres erőknél, ezért gyakran katonai egyenruhát vesznek fel a nyilvános szerepléshez, főleg akkor, ha katonai ügyet szolgáló ünnepségen teszik tiszteletüket.

Ilyen esemény a nagy hagyományokkal rendelkező Trooping the Colour, ami II. Erzsébet hivatalos születésnapja is. A hadsereg alakulatai ekkor mutatják be a csapatzászlókat. Vilmos herceg a Royal Air Force kötelékében szolgált, de a Trooping the Colour-ra és a saját esküvőjére is az Ír Őrezred tiszteletbeli ezredesének vörös egyenruháját vette fel.

A királyi tiarák: Az ékszereket csak a királyi család férjezett hölgytagjai viselhetik. A tiara a férjezett nők státuszszimbóluma volt. A hagyományok szerint a tiarákat a ceremóniákon viselik, főleg azokon, amelyekre estélyit ír elő a dress code.

A királynő szereti a feltűnő színeket és a kalapokat: II. Erzsébet királynő rengetegszer visel kalapot, ami állandó beszédtéma a közösségi médiában. A dress code megköveteli, hogy a nők vegyenek fel kalapot, ha fontosabb ceremónián jelennek meg.

Diana Mather etikett tanácsadó elmondta, hogy az 1950-es évekig csak nagyon ritkán nem viselt kalapot a királynő, mert akkoriban helytelen volt a hajadonfőtt mutogatni. Mára ez megváltozott, ezért a kalap most már csak hivatalos alkalmak esetében kötelező.

A királynő gardróbjában nemcsak feltűnő kalapok találhatóak, hanem különböző színű és árnyalatú kosztümök is. Állítólag II. Erzsébet ezzel kapcsolatban egyszer azt mondta, hogy senki sem tudná, hogy kicsoda, ha mindig bézs színt viselne.

Hétköznapi szerelések: A brit királyi család életében előfordul, hogy olyan eseményen kell megjelenniük, amelyen a hétköznapi, sportosan elegáns öltözék a legmegfelelőbb viselet. Ezeken a rendezvényeken Katalin hercegné nyugodtan viselhet farmert, tornacipőt és blézert, míg Vilmos herceg esetében a nyakkendő nélkül viselt galléros ing, laza szövetnadrág a megengedett öltözék. Természetesen a kutyasétáltatáshoz sem kell olasz öltöny és kosztüm.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló