Öt ország, ahol a nemzetközi átlagnál magasabb a várható legmagasabb élettartam



Mi lehet a hosszú élet titka Dél-Koreában, Spanyolországban, Svájcban, Japánban és Szingapúrban?Halhatatlanok nem élnek köztünk, és a hosszú élet titkát sem sikerült még megtalálni, hiába kutatják annak receptjét évszázadok óta, ám léteznek olyan országok, ahol a nemzetközi átlagnál magasabb a várható élettartam. Vajon mi a titkuk?

Dél-Korea: A legfrissebb felmérések szerint a világ összes országa közül Dél-Korea az, ahol a legmagasabb a várható élettartam. Ez átlagosan 90 évet jelent. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy rohamosan fejlődik a gazdaság, a helyiek pedig széles körben hozzáférnek a magas szintű orvosi ellátáshoz.

A dél-koreaiak vérnyomása jellemzően alacsonyabb, mint a nyugati országokban élő embereké. Dél-Korea étrendjében is benne lehet a hosszú élet receptje, mert a helyiek erjesztett élelmiszerekben gazdag fogásokat esznek. Állítólag ezekben kevesebb a koleszterin, erősíti a immunrendszert és megakadályozza a rák kialakulását. A koreai ételek tápanyagban gazdagok és magas a rosttartalmuk.

A kultúra és a hagyományok őrzése is hozzájárulhat ahhoz, hogy a dél-koreaiak sokáig élnek. A buddhista gondolkodás is segíthet az élettartamuk kitolásában.

Spanyolország: A spanyolok várható élettartama 82,8 év. Ehhez hozzájárul a szívbarát olívaolajban, zöldségekben és borban gazdag mediterrán étrend és a szieszta. Az is előnyös, hogy a sűrűn lakott spanyol városok rákényszeríti a helyieket a mozgásra.

A spanyolok jobban szeretnek sétálni, biciklizni, vagy néhány háztömböt legyalogolni a tömegközlekedési eszközhöz, mint saját autóval járni, ezért a levegő is tisztább.

Szingapúr: A szingapúriak várható élettartama 83,1 év. Ez annak is köszönhető, hogy az ország egészségügyi rendszere csodálatos, és nagyon jó orvosi eszközökkel rendelkezik. Szingapúr egyike azoknak az országoknak, ahol a világon a legalacsonyabb a csecsemőhalandóság és az anyák halálozási aránya. Az egészségügyi ellátás a megelőző kezelésekre fekteti a hangsúlyt.

A nemzetközi átlagnál magasabb életkor elérésében a kultúrának is nagy szerep jut, ahogy az is előnyös, hogy a városi környezet könnyen megközelíthető. Rengeteg szingapúri jár edzőterembe, de sokan a parkokban is szívesen sportolnak.

Nemrég megnyílt Szingapúr első terápiás parkja, ahol az idős embereknek tanítják meg, hogy hogyan csökkentsék a stresszt és fejlesszék a mentális egészségüket. Az országban magas adót róttak ki az alkoholra és a cigarettára, tehát ezek sokkal drágábbak, mint a világ más országaiban.

Japán: A japánok átlagosan 83 évig élnek. Okinavában több, mint 400 helyi mondhatja el magáról, hogy már több, mint 100 éves, ezért a halhatatlanok földjének is nevezik a területet, ahol sok kutatás folyik abból a célból, hogy kiderüljön a hosszú élet titka.

Az okinavaiak úgy gondolják, hogy az étrendjükben kell keresni a választ, ugyanis nagyon sok tofut, édesburgonyát és halat fogyasztanak. Ezen kívül aktív közösségi életet élnek, ami csökkenti a stresszt, erősíti az összetartozás érzetét.

Svájc: A férfiak átlagosan 81 évig élnek, ami sokkal több évet jelent, mint bárhol máshol a világon. Ennek köze lehet ahhoz, hogy Svájc a világ egyik leggazdagabb állama, ahol minőségi az orvosi ellátás.

Néhány tanulmány kimutatta, hogy a fokozott sajt- és tejtermékbevitel is jót tesz az élettartam kitolásának. Svájc természeti adottságai is kedvezőek, mert az emberek szívesen kirándulnak, vagy más szabadtéri programot keresnek.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló