Robot szállítja ki a rendelt ételt



Országok, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha a jövőbe utaztunk volna.A világ óriás cégei fáradhatatlanul dolgoznak azokon a technológiai újításokon, amelyek a jövőben a mindennapok részeivé válhatnak. Az önjáró autókat, robotos és drónos szállítást azonban a gyakorlatban is ki kell próbálni.

Seattle: Az AmazonFresh Pickup abban segít, hogy a helyiek online élelmiszert rendeljenek, majd az általuk küldött kocsiból kipakolják a rendelést. A sofőrnek ki sem kell szállnia. Az Amazon a Gyakori Kérdések oldalán fejtette ki, hogy a program kameratechnológiát használ arra, hogy azonosítsák a megrendelő autójának rendszámát, ami alapján tudják, hogy hova kell szállítani az árut.

Chicago: A forgalmi viszonyok szenzoros nyomkövetése teszi futurisztikussá Chicagót, köszönhetően az Array of Things projektnek, amely keretében érzékelőket helyeznek el a város útkereszteződéseiben. Ennek a célja az, hogy figyelhessék a levegő minőségét és a forgalom alakulását.

Szingapúr: A világon ez az első olyan hely, ahol a lakók önjáró taxit rendelhetnek, igaz, a kocsikban ott ül egy tesztsofőr, aki garantálja az utasok biztonságát. Mivel Szingapúr nyitott az új technológiákra, ezért vonzó azon vállalatok számára, amelyek futurisztikus álmokat dédelgetnek.

San Francisco: Ha a városban sétálunk, akkor minden bizonnyal találkozunk villanyautókkal, küldeményeket kézbesítő, kerekes robotokkal, önjáró autókkal és a GM tesztautóival.

Dubaj: A helyi rendőrség kötelékét egy robot erősít. A szerkezet arca egy emberére hasonlít, két keze és rendőrsapkája van, de a szemeit két kamera helyettesíti. A mellkasára érintőképernyőt tettek, amin keresztül a járókelők bejelenthetik, ha bűncselekményt láttak, illetve kifizették a parkolás díját. A rendőrség abban bízik, hogy 2030-ra a tisztek 25 százaléka robotzsaru lesz.

Moszkva: Az orosz fővárosban 146 ezer térfigyelő kamerából álló hálózat figyeli Moszkva utcáit, és gondoskodnak a helyiek, valamint a turisták biztonságáról, illetve ügyelnek a vállalkozások megfelelő működésére is. Az orosz kormány azon dolgozik, hogy korszerűsítésék a hálózat intelligenciáját, annak érdekében, hogy a felvételek elemezhetőbbek legyenek.

Washington, D.C.: Az USA fővárosában hatkerekű robotokat alkalmaznak az ételszállításra, köszönhetően a Starship Technologies és a Postmates futárszolgálatnak. A szállítás úgy zajlik le, hogy az ügyfél kap egy üzenetet, amikor a robot az ajtaja elé érkezik, majd csak ki kell vennie az ételt a robot csomagteréből.

A cél a robotok teljes automatizálása, de most még folyamatosan monitorozzák őket a közelből, hogy ezzel kerüljék el az olyan problémákat, mint például azt, hogy a robot ne ütközzön neki semminek, senkinek.

Pittsburgh: Az önjáró autók kutatásának központja a város, ahol az Uber, a Ford és az Aurora helyi irodákkal rendelkezik. Az önkormányzat szerint ez csak a kezdet, mert több önjáró autót forgalmazó autógyár fontolgatja, hogy beteszi a lábát Pittsburghbe. Az Uber próbaautóit az egész városban kipróbálhatják a helyiek.

Reykjavík: Izland fővárosa a világon az egyetlen olyan hely, ahol drónokkal kaphatják meg az emberek a nekik szóló küldeményt. Az izraeli FlyTrex vállalat az Aha nevű online piactérrel társult, hogy a székhelyükről küldjenek drónt egy három kilométerrel arrébb található leszállási zónába, ahol az Aha egyik munkatársa felveszi a küldeményt, amit kivisz a megadott címre. A FlyTrex terve az, hogy a jövőben a drónok közvetlenül a címzett udvarára tegyék le a csomagot.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló