A legrészegesebb tíz ország



Hol, mennyit és mit isznak az emberek?Kisebb-nagyobb mértékben, de a világ összes országában fogyasztanak alkoholt az állampolgárok, akik esetében személyenként éves átlagot lehet vonni, ami alapján kialakult az a top 10-es lista, amelyen a világ legrészegesebb országai szerepelnek. Vajon hazánk is befér a legrészegesebb államok közé?

Fehéroroszország: A lista első helyén végzett országban 14,37 liter az éves átlagos alkoholfogyasztás. A nemzeti ital a Krambambula, ami egy kevert ital, koktél. A fehéroroszok 17 százaléka sört, 5 százaléka bort, 47 százalékuk szeszes italt, 31 százalékuk valami más alkoholt iszik.

Andorra: A képzeletbeli dobogó második helyén Andorra áll. Az országban évente személyenként 13,31 liter alkohol fogy. A nemzeti ital a bor, amit a lakosság 45 százaléka választ, ha alkoholra vágyik. A férfiak körülbelül 19,5 liter, a nők 8,2 liter bort fogyasztanak el évente.

Litvánia: A bronzérmes Litvániában személyenként évente 12,9 liter alkohol fogy. Az ország nemzeti itala a Midus Mead. Állítólag ez a világ legöregebb alkoholos itala. A litván férfiak a Midus Mead italból évente 24,4 litert, a nők 7,9 litert isznak meg.

Csehország: A negyedik helyen végző csehek évente átlagosan 12,69 liter alkoholt isznak. Csehország nemzeti itala a Becherovka, ami egy zöldes-sárgás gyomorkeserű, de tudjuk, hogy a csehek nagy sörfogyasztó nemzet, hiszen 54 százalékuk azt az italt fogyasztja, ezzel pedig még az osztrákokat is megelőzték.

Grenada: Az ötödik helyet szerezte meg a karibi-térségben található Grenada, ahol évente 12,4 liter az átlagos alkoholfogyasztás. A nemzeti ital a rum, amiből a férfiak évente 17,9 litert, a nők 7,3 litert isznak meg, ha alkoholra vágynak.

Ausztria: A hatodik helyen szerepel Ausztria, ahol évente átlagosan 12,1 liter alkoholt fogyasztanak az osztrákok. Ausztria nagy sörfogyasztó nemzet. Ez látszik abból is, hogy az osztrákok 50 százaléka sörözik, 14 százalékuk szeszes italokat iszik, 36 százalék pedig a bort választja.

Írország: A hetedik helyre Írország került. Az írek személyenkénti átlagos alkoholfogyasztás 11,92 liter. A nemzeti ital a Guinness sör, amit az írek 48 százaléka fogyaszt, tehát kevesebbet, mint az osztrákok.

Franciaország: A nyolcadik helyen végeztek a franciák, akik 11,7 liter alkoholt fogyasztanak évente. Franciaország nemzeti itala a bor és a brandy. Az állampolgárok 19 százaléka a sört, 23-23 százaléka a bort és más szeszes italokat és 2 százalékuk másfajta alkoholt preferál.

Saint Lucia: A lista utolsó előtti helyén található a karibi sziget, ahol az éves átlag 11,6 liter alkohol személyenként. A nemzeti ital a rum. A férfiak éves alkoholfogyasztása 15,1 litert, a nőké 5,9 liter.

Észtország: Habár még így is több száz országot megelőz, mégis a tízes listán csak az utolsó helyre került Észtország, ahol 11,36 liter az átlagos alkoholfogyasztás évente. Az ország nemzeti itala a Vana Tallinn, ami egy édes rumszerű koktélalap vagy likőr. Az észtek 4 százaléka sört, 37 százaléka szeszes italokat, 11 százalékuk bort és 11 százalékuk minden más alkoholt fogyaszt.

(Forrás: femcafe.hu)

Ajánló

Ajánló