Hivatalosan nincs koronavírus-járvány a Cook-szigeteken



Ezekben az országban még nem regisztráltak egy fertőzöttet sem.Cook-szigetek: Összesen 17 ezer ember él a Cook-szigeteken, közülük csak 22 orvos, ráadásul ha úgy alakulnak, akkor csak 2 lélegeztetőgép áll rendelkezésre a 15 szigetből álló szigetcsoporton. A legnagyobb sziget Raratonga, ahol a kormány úgy döntött a világjárvány első heteiben, hogy bezárja az iskolákat, valamint a biztonságos távolság betartására kérte a helyieket.

Az élet jelenleg újra normális, de a világjárvány okozta gazdasági válság nagyon rosszul érinti a kis országot, mivel a GDP több, mint kétharmadát a turizmus teszi ki.

Niue: Egy fél budapestnyi területen található Niue, aminek bennszülöttjeinek java már Új-Zélandon él, de 1624 fő még az országban maradt, és mindent megtett annak érdekében, hogy ne törjön be a koronavírus, így míg a világ nagy részét a járvány tartotta izgalomban, addig Niue lakosai a választással foglalkoztak.

Az ország új elnöke egy korábbi gyepteke bajnok lett, méghozzá úgy, hogy megnyerte az érmefeldobást, amire a szavazategyenlőség miatt került sor.

Kiribati: Több, mint tízszer többen élnek a szigetcsoporton, mint az annak szomszédságában található Nauru területén. Kiribati területére rendkívül kevés légitársasággal lehet eljutni, és míg ez régen átok volt, addig a koronavírus okozta világjárvány kitörésekor áldásnak bizonyult.

Palau: Közel 18 ezren élnek a 300 szigetből álló, a Fülöp-szigetektől 800 kilométerre fekvő, 1994 óta független, turistaparadicsom Palaun, ahol az új koronavírus okozta világjárvány kitörésének kezdetén felfüggesztették a kereskedelmi célú repülőjáratokat, a hazatérő helyieket pedig karanténra kötelezték.

Tonga: Az egyik legnépesebb csendes-óceáni szigetország Tonga, ahol összesen 104 ezer ember él, ezért már az új koronavírus megjelenésének kezdetén szigorú szabályokat vezettek be. Ennek megfelelően a világjárvány kitörésének kezdete óta korlátozzák a tengerjáró kirándulóhajók közlekedését a térségben, bezártak a repülőtereket és teljes nemzeti karantént vezettek be. Tonga egyaránt tiltja a belépést és a kiutazást.

Türkmenisztán: Habár Türkmenisztán lakossága 6 millió fő, és a vele szomszédos országok mindegyikében felbukkant a koronavírus, mégis a hivatalos adatok szerint, nincs fertőzött az országban. A hangsúly azonban a hivataloson van, mert a Türkmenisztánból kiszivárgó jelentések arról számoltak be, hogy igenis van koronavírus-fertőzött, csak Észak-Koreához hasonlóan, ez az ország is igyekszik titokban tartani az igazságot.

Pitcairn-szigetek: Tekintve, hogy csak nagyjából 50 ember él ezen az apró szigeten, így teljesen biztos, hogy pár napon belül végigsöpörne a koronavírus-járvány a teljes lakosságon, ha felütné a rusnya fejét.

A Pitcairn-szigetek hivatalosan az Egyesült Királyság tengerentúli területe. A szigetcsoport egyetlen lakott szigetén a híres HMS Bounty túlélői és pár tahiti rab leszármazottai élnek, immár 1789 óta. A szigetcsoport büszkén hirdeti a honlapján, hogy koronavírusmentes terület, de az is kiderült, hogy 2022 márciusáig biztos, hogy érvényben maradnak az ott bevezetett utazási korlátozások.

Tuvalu: Tuvalu kormánya már az új koronavírus okozta járvány kitörésének kezdetén úgy döntött, hogy lezárja a határokat a turisták előtt, valamint kötelező karantént rendelt el. Egyelőre úgy tűnik, hogy a stratégia működik, mert hivatalosan nincs koronavírus fertőzött a területen.

Tokelau: Az 1411 lakost számláló, hivatalosan Új-Zélandhoz tartozó Tokelau, egy Szamoáról induló, 24 órás hajóúttal érhető el, csakhogy Szamoa szigetén megtörtént egy koronavírus fertőzött hivatalos azonosítása novemberben, úgyhogy Tokelau jelenleg jobban elszigetelődött a világtól, mint eddig bármikor.

Nauru: A világ harmadik legkisebb országa a főváros nélküli, nagyjából 13 ezer lakosú Nauru. A szigetállamot azért kerülte el eddig a világjárvány, mert szigorú utazási korlátozásokat vezettek be.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló