Automata kapu működött az ókori Görögországban



Régészeti leletek adták fel a leckét a történészeknek.Az egyik legizgalmasabb tudományág a régészet, amelynek köszönhetően, bepillanthatunk a múltba, ám előfordul, hogy régészek olyasmit találnak, aminek léteznie sem lett volna szabad abban a korban, amelyből származik.

Ezek a különleges leletek alaposan feladják a leckét a történészeknek, akiket az alábbi felfedezések is megizzasztottak.

Leonardo da Vinci robotja, a XIV. századból: Nagyszerű felfedező volt Leonardo da Vinci, aki feltalálta a mai robot prototípusát, amit katonai célra szántak. Az 1950-ben talált találmányról senki sem tudja, hogy valaha elkészült-e, de az biztos, hogy Leonardo da Vinci igazán valósághűen ábrázolta a robotot, ami egyszerűbb mozdulatok megtételére lett volna alkalmas.

A torinói lepel rejtélye: Az egyik népszerű elmélet szerint a torinói lepel Jézus Krisztus lenyomatát viseli. A legenda úgy szól, hogy a keresztre feszített Jézus testét ebbe az anyagba csavarták, ám később Jézus eltűnt.

Állítólag, ha valaki elég közel hajol az anyaghoz, akkor azon kiveheti egy arc és egy test lenyomatát, illetve vérfoltokat is találhat. A tudósok a mai napig nem értenek egyet abban, hogy mi lehet valójában a torinói lepel.

Ősi viking település Észak-Amerikában, a XI. század végéről: Egy ősi viking település L’Anse aux Meadows, amit 500 évvel az előtt építettek, hogy Kolumbusz egyáltalán felfedezte volna Amerikát. 1961 és 1968 között több régészeti feltárást végeztek a környéken. Ezek alapján megállapították, hogy a romok norvég eredetűek.

Ennek a felfedezésnek a hatására a tudósok újrakezdték értelmezni az általánosnak vélt földrajzi elméleteket. Arra még senki sem jött rá, hogy a vikingek hogyan kerültek Észak-Amerikába, és mit csináltak ott.

Megfejthetetlen írás a Húsvét-szigetről (a XIX. sz végén bukkantak rá): A Húsvét-szigeten találták meg azt a 24 darab fatáblát, amelyekre szimbólumokat véstek. Az eddig meg nem fejtett jelrendszert, aminek utolsó tulajdonosa 1866-ban halt meg, Rongorongo névre keresztelték.

Ősi vegyi fegyver, 256-ból: A XX. század elején, a szír romváros, Dura-Európosz ásatásán, egy alagútban találtak rá a régészek a 19 római centurióra és egy perzsa harcosra. A tudósok azt hitték, hogy a járat összeomlásakor haltak meg katonák, de később kiderült, hogy az áldozatok kén-dioxidot lélegeztek be. Ez volt az első alkalom, hogy a tudósok ősi vegyi fegyver nyomaira bukkantak.


A velencei vámpír – XVI. századi lelet: 2006-2007 környékén temetkezési helyeket tártak fel a régészek a Velencei-lagúnában, ahol egy különös koponyát találtak, szájában egy téglával. Egy írott forrásanyag szerint a vámpírokat temették el ilyen módon, mert az emberek abban hittek, hogy a tégla ártalmatlanná teszi a vérszívókat.

A vizsgálatok szerint a koponya egy 60-70 év körüli, európai parasztasszonyé lehet. Ezen kívül semmi fontosat nem sikerült kideríteni a koponyáról, így azt sem, hogy miért hitték vámpírnak.

Automata kapu az ókori Görögországból, az I. század második feléből: Jóval a XX. század előtt fedezte fel Alexandriai Hérón az automata kaput. Az ókori automata kaput az oltár belsejéből kiáramló forró levegő hozta működésbe a templomokban.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló