Felszabadított rabszolgákat telepítettek Libériába



Megdöbbentő történelmi tények.1. Az Egyesült Államokban a szabad feketéknek engedélyezték a rabszolgatartást. Ennek értelmében 1830-ban 3700 fekete bőrű amerikainak 13 ezer rabszolgája volt. A Louisianában élő Nicolas Augustin Metoyer 13 rabszolgát tartott, a 12 tagú családja pedig összesen 215.

2. 1983-ban egy látnok figyelmeztette a brit vasúttársaságot, hogy a 47 216 számú mozdony halálos balesetet fog okozni. Nem sokkal a jelentés után a 47 299 számú mozdony 9 halálos áldozatot követelő balesetet szenvedett Wrawby-nál.

A látnok által leírt mozdony megegyezett a balesetet szenvedett szerelvénnyel, ráadásul a 47 299 számú mozdony eredeti száma a látnok által említett 47 216 volt, ugyanis a bejelentés után megváltoztatták a számozást, ám ezzel nem sikerült kicselezni a sorsot.

3. A nyugat-afrikai Libérria fővárosát, Monroviát, az akkori amerikai elnökről, James Monroe-ról nevezték el, ugyanis az Egyesült Államok ötödik elnöke találta ki, hogy a felszabadított rabszolgákat telepítsék vissza a szülőföldjükre, Afrikába. Az 1816-ban alapított Amerikai Kolonizációs Társaság az elnök tervét követve vásárolta meg azt a területet, amit ma Libériának ismerünk.

4. 1945 májusában franciák védték Berlin központját és a Führerbunkert. Az SS Charlemagne egység 7600 francia önkéntest számlált, de a bevetések után csak 60 fő maradt életben. Berlin eleste és a háború vége után csak egy tucat francia maradt, akik gyalog jutottak el az amerikai vonalakig, ahol az amerikai egyenruhát viselő Leclerc francia tábornok kivégeztette őket.

A kivégzett SS tiszteket az osztrák határhoz közeli Bad Reichenhallban temették el. Májusban a mai napig sok virágot tesznek a sírra, ahol gyakran tartanak neonáci megemlékezéseket.

5. Bonaparte Napóleont gyakran úgy ábrázolták a képeken, hogy a kezét a hasára tette, vagy a ruhája alá dugta. Sokan azt feltételezhetik, hogy ez egy divatos póz lehetett abban a korszakban, ám nem erről van szó, hanem arról, hogy a császárt gyakran kínozta gyomor- vagy bélfájdalom.

6. Egy 1910-es szervezett akcióban tízezer iowai farmer vett részt. A csapat 380 mérföldnyi autóutat épített, ami az állam teljes kelet-nyugati szélessége. Mindezt egy óra alatt, szombat reggel. Azt nem lehet tudni, hogy mennyire volt szilárd az út burkolata, de az beszédes, hogy nagyjából 61 méternyi szakasz jutott egy farmerre. Ezt ugartól az aszfaltig (szintezéssel, áthidalásokkal) nem lehet egy óra alatt megcsinálni.

7. A modern történelem, egy országra vetített, legpusztítóbb háborúját Paraguay vívta 1867-1870 között, a Hármas Szövetség Háborújában, amikor az 1,4 millió lakosú ország egyszerre harcolt Argentína, Uruguay és Brazília ellen.

A háborúban Paraguay férfi lakosságának 80 százaléka meghalt, a teljes lakosságból pedig csak 220 ezer ember maradt életben úgy, ráadásul négy nőre jutott egy férfi. A háború előtti lakosságszámot 1948-ra sikerült újra elérnie az országnak.

8. Felix Batista, a texasi emberrablás-elleni szakértő rendszeresen tartott előadást a témáról, valamint megírta a „Hogyan NE raboljanak el Mexikóban” című könyvet. Az 55 éves szakértő 2009-ben egy kétnapos biztonsági konferencián vett részt Mexikó észak-keleti részén, ahol az emberrablóknak annyira könnyű dolguk volt, hogy egy telefonhívással sikerült kicsalniuk a szállodából a szakértőt, akit elraboltak.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló