Elhagyatott hotelek



A világ számos pontján találkozhatunk olyan szállodákkal, amelyekkel ma már senki sem törődik.Az utazáshoz hozzátartózik a szálláskeresés, aminek milyenségét általában a pénztárcánk határozza meg. Ha megtehetjük, akkor próbálunk egy elegáns hotelben szobát foglalni, miközben arra nem gondolunk, hogy talán az a hotel is néhány év múlva egy elhagyatott, pusztulásra ítélt betontömb lesz.

Az idő és az élet mulandóságát mindig jól mutatja, ha egy szellemjárta helyen, elhagyatott házban járunk, miközben próbáljuk megfejteni, hogy az emberek miért mondtak le az egykori népszerű területekről, épületekről.

Grand Hotel – Horvátország: Dubrovniktól hét kilométerre fekszik Horvátország gyönyörű üdülővárosa, az Adriai-tenger partján fekvő Kupari. A területen szép, de elhagyatott, az 1920-as években épült szállodákat találhatunk.

A hotelekből csodás kilátás nyílik a tengerre, emiatt az elit imádott itt megszállni akkor, amikor Horvátország Jugoszlávia része volt. Ebből következik, hogy a délszláv háború vetett véget a település virágzásának.

A harcok áldozata lett a Grand Hotel, melynek falait benőtte a gaz, a vascsövei pedig berozsdásodtak. Az egykor 139 ágyas, fedett úszómedencés, mesés kilátással büszkélkedő hotel, szépségében ma már csak képeslapokon gyönyörködhetünk.

Varosha – Ciprus: A tömegturizmus miatt vált népszerűvé az 1960-as és 1970-es években a terület, amelynek tengerpartjára nagy szállodaépületeket hoztak létre. A városban a hetvenes évekig 45 szálloda, 60 apartman, 99 üdülőközpont, 4469 lakóház, 21 bank, 143 hivatal, 24 színház és mozi, 25 múzeum, 8 iskola, 9 temető, valamint nagyjából 3000 kisebb-nagyobb bolt volt található.

A város 1974. augusztus 14. és 16. között indult hanyatlásnak, köszönhetően a török hadseregnek, ami elfoglalta a települést, amit tiltott területnek nyilvánítottak. A lakosokat néhány nap alatt evakuálták, majd falakat húztak a város köré. A korábban népszerű üdülőhelyre ma már csak a török hadsereg és az ENSZ képviselői léphetnek be. Mivel a városban állandó a fegyveres erők jelenléte, ezért a fosztogatók sem próbálkoznak.

Hotel del Salto – Kolumbia: Népszerű turistalátványosság a fővárostól 30 kilométerre, a Tequendama-vízesésnél található szálloda, amely 1928-ban nyitott ki először. Eleinte százával érkeztek a vendégek a lenyűgöző panorámával megáldott hotelba, ám a víz olyan szennyezett lett, hogy már nem vonzotta az embereket. 1990-ben végleg bezárták a szállodát. 2012-ig az enyészet vette át az uralmat az épület felett, ám négy éve múzeumot alakítottak ki belőle.Polissya Hotel – Ukrajna: Az 1986-os csernobili katasztrófa után nagyon sok környező várost kiürítettek, mert a radioaktív sugárzás tönkretette a növényzetet, és az épületekre is negatív hatással volt. Ez történt Pripyat városával is, ahol az üzletembereknek szállást adó Polissya Hotel volt a legmagasabb épület.

Hotel Anaza – Tenerife: A Kanári szigetek legvonzóbb nyaralóhelyén található a Hotel Anaza, amelyet hatósági engedélyek nélkül húztak fel. A csodás szálloda kiürítését több, mint 30 éve kezdték el, de az épületet még mindig nem bontották le.

Diplomat Hotel - Fülöp-szigetek: A Fülöp-szigetek elhagyatott hotelében katolikus szemináriumokat tartottak. A II. világháborúban a japánok szörnyű mészárlást végeztek a hotelba rekedt menekültek között, majd az egészet felrobbantották. A Diplomata Hotelt 1947-ben építették újra fel. Amikor a tulajdonos 1982-ben meghalt, akkor senkinek sem kellett az épület.

Bokor Palace Hotel – Kambodzsa: A Phnom Bokor hegyen található Bokor Hill Station, ahol 1081 méteres magasságban található a Preah Monivong Nemzeti Park, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre.

A Bokor Hill Station egy 1921 és 1924 között létrehozott, francia gyarmati uralom volt. A várost 9 hónap alatt építették fel. A munkálatok során 900 építőmunkás vesztette életét. Ez után elsősorban francia tisztek és családjuk pihent a településen, aminek központjában a Bokor Palace Hotel & Casino állt.

A szálloda mellett mára lerombolt postahivatal, templom és mesterséges tározó állt. A hotelben csak két évtizedig szórakozhattak a vendégek, mert kirobbant a vietnami konfliktus, ami miatt instabillá vált az ország helyzete. A franciák elmenekültek, a város pedig hanyatlani kezdett, majd a 90-es évekre lakhatatlanná vált.

Grossinger üdülőhely – USA, New York: A Catskill hegységben fekszik az 1950-60-as évek népszerű üdülőhelye, ahova híres, gazdag emberek jártak szórakozni. A terület saját postahivatallal és repülőgép leszállóhellyel rendelkezett.

A 70-es években a luxusnyaralók inkább a Karib-szigetekre utaztak, hogy az ott álló csodás szállodákban pihenjenek. A törzsvendégek száma annyira megcsappant, hogy 1968-ban végleg be kellett zárni az üdülőtelepet.

Nara Dreamland Hotel – Japán: Valószínűleg Disneyland ihlette az építészeket, amikor megtervezték a gyönyörű japán szállodát, amely körül vidámpark is található. A park és a szálloda nem keltette fel az emberek érdeklődését, ezért 2006-ban bezárták.Ryugyong Hotel – Észak-Korea: 105 emelettel büszkélkedhet a 330 méter magas, piramisszerű szálloda, amely Phenjan központjában található. A hotelt 1987-ben kezdték építeni. A tervek háromezer szobás, piramis alakú, háromszárnyú alaprajzzal bíró, öt forgó éttermet tartalmazó épületről szóltak.

A megvalósítás azonban elmaradt, mert 1992-ben hirtelen leállították az építkezést. A szakértők szerint ennek okai az építészeti problémák, áramellátási zavarok, az építésre szánt források kimerülése és a helyiek éhezése voltak. Kim Dzsongil nem engedélyezte az épület lebontását, mert presztízskérdést csinált a dologból, ráadásul drága lett volna a munkálat.

(Forrás: noiportal.hu)

 

Ajánló

Ajánló