Nobel-díjasok, akik kimaradtak az iskolából



Különböző okok miatt nem folytathatták a középiskolát a díjazottak.A laikus azt hihetné, hogy azok, akik Nobel-díjat kapnak, biztos a legjobb iskolákat végezték el, pedig nem egyszer kiderül, hogy a díjazottak közül többen is kimaradtak már a középiskolai oktatásból is.

Harry Martinson: 1904-ben, a svéd Jamshogban született Harry Martinson, aki árvaházba került, de onnan 16 évesen megszökött és tengerre szállt. A fizikai munkásként szerzett tapasztalatai és az emberi kapcsolatai jól megfigyelhetőek az írásaiban, amelyekbe a nehéz gyermekkor benyomásait, a természet szeretetét és a tudományos érdeklődését is belevitte. Martinson 1974-ben, Eyvind Johnsonnal megosztva kapott irodalmi Nobel-díjat.

José Saramango: 1922-ben született José Saramango, aki egy apró portugál városkában élt. A kitűnő tanuló Saramango anyagi okok hagyta ott az iskolát, hogy fordítóként és újságíróként kezdjen dolgozni a Diario de Noticias számára. 1988-ban irodalmi Nobel-díjat kapott.

Herbert C. Brown: 1912. május 22-én, Londonban született Herbert C. Brown, aki két évvel később az Egyesült Államokba költözött a családjával. Brown kitűnő tanuló volt, de az apja halála után kénytelen volt kimaradni az iskolából.

Brown rájött, hogy az üzleti élet nem való neki. Miután visszatért az oktatásba, a főiskolán kémiát kezdett tanulni. 1938-ban doktorált, majd sikerült kifejlesztenie a szervetlen reagensek egy új családját. 1979-ben, George Wittiggel megosztva, kémiai Nobel-díjat kapott.

Albert Camus: 1913. november 7-én, Algériában született Albert Camus, akinek az apja közel egy évvel később meghalt az első világháborúban. Camus egy jó nevű középiskolába szerzett ösztöndíjat, de a tuberkulózisa miatt nem vehetett részt az oktatásban, ezért autodidakta módon folytatta a tanulmányait. 1957-ben irodalmi Nobel-díjat kapott.

Joszif Brodszkij: 1940. május 24-én, Leningrádban született Joszif Brodszkij, aki 15 évesen hagyta ott az oktatást. Ennek oka részben az iskolai problémái, részben a családja borzalmas anyagi helyzete volt. 1987-ben irodalmi Nobel-díjat kapott.

William Faulkner: 1897. szeptember 25-én, Mississippiben született William Faulkner, aki déli nevelést kapott a középosztálybeli szüleitől. Faulkner nem végezte el a középiskolát. Először csak egyedül, majd a családja egyik barátja támogatásával, sokat olvasott és tanult. 1949-ben irodalmi Nobel-díjat kapott.

Arthur Henderson: 1863. szeptember 13-án, Glasgow-ban született Arthur Henderson, akinek a családja az apja halála után szegényedett el, ezért kénytelen volt otthagyni az iskolát. 1892-ben beindult a politikai karrierje. 1934-ben megkapta a Nobel-békedíjat.

Leon Jouhaux: 1879. július 1-jén, Párizsban született Leon Jouhaux, akinek az apja gyufagyári munkásként dolgozott, de a sztrájk miatt elmaradt a fizetése, ezért Jouhaux otthagyta az iskolát.

Először a gyufagyárban vállalt munkát, majd belépett a seregbe, de onnan visszahívták a gyárba, amikor az apja megvakult a foszfortól. Jouhaux később a CGT, a helyi szakszervezet főtitkára lett, majd 1951-ben Nobel-békedíjat vehetett át.

George Bernard Shaw: 1856. július 26-én, Dublinban jött a világra George Bernard Shaw, akit eleinte a nagybátyja tanított, később pedig a helyi iskolába kezdett járni, de a szervezett oktatás nem felelt meg Shawnak. 15 évesen otthagyta az iskolát, és munkát vállalt. 1925-ben irodalmi Nobel-díjat vehetett át.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló