Észak-Európa megoldatlan bűnügyei



A hatóságok kemény munkája ellenére sem találták meg a gyilkosokat, gyújtogatókat.Ritkán hallani róla, mégis Észak-Európában is előfordulnak olyan rejtélyek, amelyeknek megfejésén sokan és szorgalmasan dolgoznak, ám mégsem sikerül megoldást találni a különféle titokra.

Ilyen megoldatlan üggyel nem csak a történészek, hanem a hatóságok is találkoznak, ugyanis a közelmúltban több gyilkosság és gyújtogatás történt, amelyek esetében annak ellenére sem sikerült elfogni a tetteseket, hogy sok bizonyíték segítette a rendőrök munkáját.

A Skandináv Csillag tűzesete: 1990. április 7-én hatalmas tűz tombolt az északi és dán vizeken haladó hajón, aminek fedélzetén 159 embert lelte halálát. A hatóságok eleinte gyújtogatásra gyanakodtak, de 2009-be kiderült, hogy ahhoz több emberre lett volna szükség.

2016-ban egy nyugdíjas hajófelügyelő gyújtogatáson kapott két ismeretlen személyzeti tagot, mégis 2017 júniusában egy új vizsgálat eredménye azt állította, hogy a szabotázs nem bizonyítható, tehát senkit sem tartóztattak le az ügyben.

Auli Kylikki Saari meggyilkolása: 1953. május 17-én a 17 éves Auli Kyllikki Saari kerékpárral távozott egy finnországi templomból, ahol a gyülekezetben dolgozott. Ugyanazon a napon, Auli együtt imádkozott a Maiju nevű barátjával, aki azt mondta, hogy a lány kifejezetten idegesnek tűnt.

Az imádkozás után a két lány hazaindult a templomból. Amikor egy keresztútra tévedtek, akkor egy Tie-Jaska nevű ember látta, hogy Auli egy másik irányba 1.6 kilométerrel tovább megy. Tie-Jaska látta utoljára életben a lányt.

Az Auli eltűnése utáni hetekben több szemtanú azt állította, hogy egy krémszínű autóban látták a lány kerékpárját, de voltak, akik arról számoltak be, hogy a kaarankajarvii tó közelében kiáltozást, majd lövéseket hallottak.

Júliusban megtalálták Auli kerékpárját, október pedig a lány holtteste is előkerült azon a helyen, ahol utoljára életben látták. A félmeztelen maradványok mellett az áldozat cipőjét, kabátját, sálját és egy férfi zoknit is találtak. A rendőrségnek rengeteg gyanúsítottja volt, de végül nem találták meg a gyilkost.

Dupla gyilkosság Linkopingben: 2004. október 19-én, fényes nappal, kettős gyilkosság történt a svédországi Linkopingben, ahol az 56 éves Anna-Lena Svensson, és egy nyolcéves iskolás Mohammed Ammouri időzött.

A békés napon hirtelen zűrzavar támadt, aminek során valaki hasba szúrta az asszonyt, aki összeesett. Néhány perccel később az emberek Svensson segítségére siettek, ám ekkor a kisfiú sikoltozni kezdett. A különös támadásban Mohammed Ammouri azonnal meghalt, míg Anna-Lena Svensson néhány nappal később, a kórházban, halt bele a sérüléseibe.

A rendőség eleinte nagyon bizakodó bolt, erre pedig megvolt minden okuk, hiszen sok bizonyítékot sikerült összegyűjteniük, köztük azt a pillangó kést, amivel a kettős gyilkosságot elkövették, tehát joggal számítottak arra, hogy a tettes 24 órán belül rendőrkézre kerül.

A hatóság első gyanúsítottja egy mentális beteg volt. Most, közel 14 évvel a gyilkosság elkövetése után, a több, mint 7000 ember kihallgatása ellenére se tartóztattak le senkit az ügyben, aminek felderítését tovább nehezíti, hogy a rendőrség ötlete sincs, hogy milyen indítéka lehetett a késelőnek.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló