Balaton környéki kirándulóhelyekTemplomromok, múzeumok, piac és sok más egyéb miatt érdemes télen is elutazni a „magyar tengerhez”.Aszófői templomrom – Aszófő: 1093-ban említették a természetvédelmi területen található templomot. Az egyhajós, egyenes záródású szentéllyel kialakított templom fő homlokzatán fennmaradt sor mintázata csúcsíves, gömbökkel díszített párkány nagyon hasonlít a jáki és a lébényi templomok mintáira.

Vadászati Múzeum – Keszthely: A Festetics grófok egykori Balaton parti rezidenciája a Helikon kastély, amihez hozzátartózik az az új épület, amely a vadászati kiállításnak, köztük díjnyertes trófeáknak, ad otthont.

Fülöpi templomrom – Révfülöp: Révfülöp vasútállomása mellett, a belterületen található az először 1211-ben említett fülöpi, egyhajós templom, aminek romjai egész jó állapotban maradtan fenn.

Vörösberényi templomerőd – Balatonalmádi: A református templomról legelőször 1297-ben írtak. A gótikus stílus jegyeit magánviselő erődtemplomot egy XII-XIII. századi román kori alapokra építették.

A kőfallal kerített templomról kívülről a középkori eredet érződik, de belül a XVIII. század érződik rajta, ugyanis akkor alakították ki a barokk boltozatos, osztatlan csarnokteret.

Tihanyi Piac: Magyarország egyik leghangulatosabb piacán a környék őstermelőinek és kézműveseinek portékái, antik bútorok, hangszerek, lacipecsenyék, kézműves sajtok, lekvárok, szörpök és füstölt áruk várják az embereket.

Tájház – Balatonkenese: A Tájház a Balaton-melléki népi építészet jegyeit viseli magán. Az elrendezése így néz ki: első szoba, pitvaros szabad kéményes konyha, hátsó lakószoba, éléskamra, kamra, kocsiszín és istálló, valamint 1926-ban nyári konyha az épülettel szemben. Az épület első két helyisége előtt boltíves tornác, falazott mellvéd látható.

Ecséri templomrom – Révfülöp: A XII. században épült a román stílusú templom. Az épületet 1430-ban bővítette ki Ecséri László, altárnokmester. A gótikus stílusban átépített templom ekkor kapott előcsarnokot, sekrestyét. Egyes részeken vakolat és freskók is láthatóak, amelyeken Szent Kristófot ábrázolták. A templomot törökök égették le. Napjainkban csak a kőből épült templom és a hozzá tartozó épületek falai állnak.

Avasi templomrom – Szigliget: Több forrás szerint Szigliget a rómaiak óta létező, folyamatosan fejlődő település, ahol az Avasi templom a XIII. században készülhetett el. A vár felépítését követően, a XIV-XV. században a régi községet elhagyták az emberek, hogy új helyre költözzenek. A sorsára hagyott templomépületet 1544 és 1550 között rombolhatták le a törökök.

Szigligeti vár – Szigliget: Gyakran nevezik a Balaton várának a Szigligeti várat. A Balaton felvidéken található épületet a középkorban építették egy szigetként működő vulkanikus kúpra. A vár legrégebbi részét, a legmagasabban fekvő két tornyot és a köztük található palotaszárnyat, 1260 körül alakították ki a bencések.

Egyszer villám csapott a toronyba, ahol lőport tároltak, ám nem ez okozta a vár vesztét, hanem az, amikor I. Lipót elrendelte a lerombolását. Habár ma már csak a vár romjai tekinthetők meg, mégis a kilátás és a falu így is csodálatos.

Koloska-völgyi Vadaspark – Balatonfüred: Kicsik és nagyok is közelről figyelhetik meg a Koloska-völgyi Vadasparkban élő állatokat, köztük gímszarvast, dámszarvast, muflont, őzet, fácánfajtákat, fürjeket és vadkacsákat.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló