A firenzei Strozzi palota koppintása a budapesti Batthyány-palota



A századfordulón divat volt az építészeti stílusok másolása.A magyar fővárosban andalogva nem egyszer találkozhatsz olyan templommal, palotával, más épületekkel, amelyekkel kapcsolatban úgy érezheted, hogy valahol már láttál hasonlót, ugyanis a századfordulón az építészetben is aranykorát élte a másolás.

Batthyány-palota: A Teréz körúton látható Batthyány-palota a firenzei Strozzi palota tökéletes másolata, ugyanis Gróf Batthyány Géza az olaszországi utazásai közben beleszeretett a firenzei Strozzik épületébe.

A gróf felkérte a kor egyik sztárépítészét, Hauszmann Alajost, hogy építse meg Budapesten a firenzei palota másolatát, ami sokak szerint sokkal szebb, mint az eredeti épület Firenzében. A Batthyány-palota külső homlokzat tervezésénél a Batthyány család elvárta az olasz minta követését, de a belső tér kialakításban szabad kezet adtak az építésznek.

Madách-házak: Ezt az együttest nem koppintották, hanem ő maga vált másolat alapjává. Az 1930-as évek végén Wälder Gyula műegyetemi tanár tervei alapján épült meg az épületegyüttes, amit néhány évvel az elkészülte után lemásoltak néhány 100 méterrel arrébb. A koppintás 1937-ben, a Rákóczi út 12. szám alatt készült el. Habár a klinkertéglás Guttmann-ház a Madách-házak kicsinyített mása, eredetileg mégsem volt közük egymáshoz.

Rezső téri templom: A Népliget környékén található Rezső téri templom valójában az Esztergomi Bazilika kicsinyített mása. A templom a híres építész, Lechner Ödön unokaöccse, Kismarty-Lechner Jenő munkája. A történet érdekessége, hogy a híres nagybácsi is tervezett ide egy templomot, amire rábólintott a városvezetés, de az I. világháború miatt az építkezés nem valósult meg.

Vajdahunyad vára: A XIX. század második felében több másolat is készült a magyar fővárosban, de ezek közül a Vajdahunyad vára együttest mindenképpen ki kell emelni. A komplexumot először fából építettek a milleniumi világkiállításra, de később időtálló anyagból újra megépítették, köszönhetően a nagy sikerének.

Az eredeti tervpályázatban olyan történelmi épületegyüttest kerestek, ami megidézi a magyar történelem legszebb építményeit. A pályázatot Alpár Ignác tervei nyerték, majd azok alapján keltették életre a városligeti komplexumot, aminek névadó épületét Hunyadi János rezidenciája, a vajdahunyadi vár alapján alakították ki.

A Jáki kápolna bejáratát az azonos nevű Jáki apátsági templomról mintázták, de az alaprajzához a lébényi templomé használták fel. Az Apostolok tornya tökéletes koppintása a segesvári óratoronynak.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum épületének főbejárati kupoláját a gyulafehérvári Károly-kapuról másolták. Az épületegyüttes délkeleti sarkán álló torony, a Katalin-bástyatorony a brassói Katalin-kapu magasított koppintása, a keleti oldalán a bártfai városháza erkélyével.

Lehel téri templom: A XX. század első felében épült a Lehet téri Árpád-házi Szent Margit templom a zsámbéki romtemplom pontos másolata. Az épületet Möller István tervezte és Wihart Ferenc építőmester valósította meg az 1930-as években. A templomot közösségi adományokból, összesen 1 000 000 pengőből építették meg.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló