A naponta használt jelképek eredeti jelentése



Nem az ártatlan szeretetet szimbolizálja a szív, de a Che Guevara sem volt a szólásszabadság élharcosa.Az emberek egyik jellemző hibája, hogy hajlamosak olyan divatos jelképeket használni a mindennapokban, amelyeknek az eredeti jelentéséről fogalmuk sincs, pedig az ilyesmivel mindig jobb tisztában lenni, ha szeretnénk elkerülni a kínos incidenseket.

A szív: Napjainkban az ártatlan szeretet és szerelem univerzális jelképe a szív, aminek eredete az ókori Rómában gyökerezik, ugyanis az akkor élő emberek rájöttek, hogy a szilfium nevű gyógynövény használatával elkerülhetik a nem kívánt terhességet.

Az ókori Róma híres volt az extrém orgiákról, ezért nem meglepő, hogy a szilfium miattuk halt ki, hiszen mindet megették. A mai szív szimbólum a gyógynövény szív alakú gubóinak köszönhető, tehát sokkal több köze van a szexhez, mint az ártatlan szerelemhez.

A fordított kereszt: Kevesen tudják, hogy a pápa trónján is található egy fordított kereszt, ez pedig jól bizonyítja, hogy valójában nem a gonosz és a sötét erők szimbólumáról van szó, hiába is reklámozzák ezt a death metál bandák, a horrorfilmek és a gótikus kultúra.

A fordított keresztnek vallásos gyökerei vannak. A keresztény tanítások szerint Szent Péter a keresztre feszítésekor fordított keresztet kért, mert nem tartotta magát méltónak arra, hogy Jézushoz hasonló halált haljon.

Che Guevara: A kubai forradalomban játszott kulcsszerepet Che Guevara, aki az amerikaik számára ikonikus alakká vált, ám nagyon sokan úgy használják az argentin gerillavezér fejével díszített baseball-sapkákat, plakátokat, pólókat, hogy valójában fogalmuk sincs arról, hogy ki is volt ő.

Che Guevara ma a szabad gondolkodás és az elnyomás alól való kitörés jelképe, de az igazság az, hogy egy vérbeli rasszista, szexista elnyomó alak volt, aki megpróbálta Kongóba exportálni a forradalmat, de amikor ezzel kudarcot vallott, akkor az emberein töltötte ki a dühét.

Az erőszakos argentin gerillavezér csak a néma beleegyezést fogadta el, tehát a nagy szabadságharcos valójában azt várta el a harcostársaitól, hogy egy szó nélkül csinálják azt, amit ő parancsol nekik.

A skinhead külső: Leborotvált fej, military bakancs, horogkereszt-tetoválás és fasiszta gondolkodás. Ebből ismerhetjük fel ma a skinheadeket. A bőrfejűek a XX. században Hitler és a Ku Klux Klán nyomában jártak, pedig az eredetük sokkal békésebb volt.

Az 1960-as évek Angliájában a minimalista stílusú Mod csoport és a jamaikai zenei kultúra követése miatt borotválták le a hajukat az emberek, akik rajongtak a feketék zenéjéért és szerették Bob Marley-t.

Ahogy teltek és múltak az évek, a skinheadek története úgy fordult egyre sötétebb irányba, mígnem kitagadták maguk közül a más rasszhoz tartozókat, és követni kezdték a nácik vízióját.

Uncle Sam: Az amerikai büszkeség vidám megtestesítője Uncle Sam, akit az 1830-as években rajzoltak meg képregényként. A figura ihletője Sam Wilson volt, aki az 1812-es háborúban ételt szállított a csapatoknak.

Uncle Sam pozitív hátteret kapott, pedig a rajzolók eredeti célja az volt, hogy a kormányt piszkálják, és ezzel jelképezzenek mindent, amit ellenszenvesnek találnak az amerikai létben, így például a háborúskodást, a korrupciót.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló