Mennyit ismersz a külföldön hírnevet szerzett magyar filmesek közül?



Tíz filmes honfitársunk, akikre nagyon büszkék lehetünk.Nemes Jeles László: Magyarországon született, majd Párizsban tanult, Nemes Jeles László, aki 2016-ban berobbant a köztudatba, köszönhetően a Saul fia című filmnek, ami 2016-ban elnyerte a Legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.

Szabó István: Nemzetközileg elismert, díjakkal teli filmrendező Szabó István, akinek az első filmje, a Mephisto hozta meg a sikert és az Oscar-díjat. Később a Bizalom, a Redl ezredes és a Hanussen kapott jelölést a legjobb külföldi film kategóriában.

Deák Kristóf: A sokfilmes magyar filmrendező, vágó, forgatókönyvíró és filmproducer a Mindenki című rövidfilmjéért kapott Oscar-díjat a Legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriában a tavalyi díjátadón.

Jancsó Miklós: Többek között a Szegénylegények című alkotást köszönhetjük Jancsó Miklósnak. A film Arany Pálma jelölést kapott Cannes-ban, ám Jancsó Miklós karrierjében a Csillagosok, katonák hozta meg az első nemzetközi díjat. Később a Még kér a nép című filmjéért vehette át a Legjobb rendezőnek járó díjat a Cannes-i Filmfesztiválon. A Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán-életműdíjával tüntették ki.

Enyedi Ildikó: Az idei Oscar-jelölésnek köszönhetően ismerték meg a legtöbben Enyedi Ildikó nevét, akinek alkotásai bejárták az összes nemzetközi filmfesztivált. A Testről és lélekről című alkotása elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét.

Zsigmond Vilmos: 2016-ban, 85 éves korában hunyt el Zsigmond Vilmos, aki az 56-os forradalmi események megörökítésének köszönhette a filmes karrierjét, aminek során később Oscar-, Emmy- es, BAFTA-díjas operatőr lett Amerikában. A legfontosabb alkotásai közé tartózik a Harmadik típusú találkozások, Fekete Dália, Az eastwicki boszorkányok és A szarvasvadász.

Antal Nimród: Az egyik legismertebb magyar rendező, aki Los Angelesben született, majd Magyarországon tanult rendezést. A karrierjében a Kontroll című film hozta meg az áttörést. Később visszaköltözött Hollywoodba, ahol a Ragadozó-széria harmadik részét és a Metallica különleges koncertfilmjét rendezte.

Tarr Béla: Rengeteg filmet köszönhetünk a Kossuth-díjas magyar filmrendezőnek és forgatókönyvírónak, akinek a leghíresebb munkája a 2011-ben bemutatott Torinói ló, ami több nemzetközi filmfesztiválos jelölést kapott, a Berlini Filmfesztiválon pedig elnyerte a Zsűri Nagydíját.

Tarr Béla a 415 perc hosszúságú Sátántangó című alkotása 2007-ben kapott Londoni férfi Arany Pálma-jelölést Cannes-ban.

Mundruczó Kornél: A film- és színházrendező rengeteg filmet készített, amelyek közül a Fehér Isten aratta a legnagyobb sikert Magyarországon és a filmfesztiválokon. Cannes-ban elnyerte az Un Certain Regard fődíját. A Jupiter holdja Arany Pálma jelölés kapott a Cannes-i filmfesztiválon.

Csupó Gábor: 1975-ben, 23 évesen szökött külföldre Csupó Gábor, aki az Egyesült Államokban alapította meg a Klasky Csupo Inc. céget. A világ egyik legismertebb animációs filmstúdiójának sikerei között kell említeni a többszörös Emmy-díjas Simpson családot és a Fecsegő tipegőket.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló