Minden, amit tudni kell a Michelin-csillagról



Hasznos információk a világ legmeghatározóbb gasztrokalauzáról.Van-e köze a gumiembernek a Michelin-csillaghoz: Annyi közös van bennük, hogy Bibendum, a gumiember a Michelin cég kabalája. A Michelin kalauzban a Bib Gourmad az a kategória, amely olyan éttermeket ajánl, ahol mérsékeltebb áron ehetünk kiváló minőségű ételeket. A Bib a Bibendum rövidítése.

Michelin, mint a gumiabroncs: A Michelin-kalauz Andre és Edouard Michelin, a gumiabroncsgyártók nevéhez kapcsolódik. Az útmutatóban eredetileg azért vették sorra a francia éttermeket és szálláslehetőségeket, hogy megnöveljék az autók és az abroncsok eladását. Az ingyenes útikalauz olyan hasznos információkkal szolgált a sofőrök számára, mint például, a benzinkutak, gumiabroncscserével foglalkozó műhelyek listája és térképek.

Azért kerül pénzbe, mert ami ingyen van azt nem értékelik: A Michelin-kalauz addig volt ingyenes, amíg Andre Michelin meg nem látta, hogy az egyik műhelyben munkapadként használják az egyik példányt. Ekkor jött rá, hogy az emberek azt értékelik, ami pénzbe kerül.

Az új ellenőröket titkos fedősztorival keresik: Az emberek csak akkor tudják meg, hogy Michelinnek fognak dolgozni, amikor felvételt nyertek. Bloggereket és újságírókat nem vesznek fel a munkára, de azoknak jó esélye van, akik vendéglátós tapasztalattal rendelkeznek.

A Michelin ellenőr egész nap csak eszik: Egy interjúból kiderült, hogy a Michelin tesztelők szigorú menetrend szerint végzik a munkájukat, amit egy külön csoport szervez meg. Az ellenőrök hétfőtől péntekig folyamatosan utaznak, járják az éttermeket, amikből hetente minimum hetet, maximum kilencet tesztelnek. Ez évente 250 teszt.

A család sem tudja: Nagyon fontos az anonimitás, emiatt az ellenőrök családja sem tudhat arról, hogy pontosan mit dolgozik a tesztelő.

Melyik séfé a legtöbb csillag: Joel Roobuchon volt a legfiatalabb Michelin-csillagos séf. A francia 25 évesen szerezte meg ezt a címet, ráadásul Try the World szerint ő a legtöbb csillaggal rendelkező séf. Összesen 24 Michelin-csillagot kapott.

1 dollárért is ehetsz Michelin-csillagos étteremben: 2009-ben kapott Michelin-csillagot a Hongkongban található Tim Ho Wan étterem, ahol a legolcsóbban, már 1 dollárért is ehetünk.

Melyik ország vezet a csillagok háborújában: A Michelin-csillagos városok között a csúcstartó Tokió 200 csillaggal, míg a gasztronómiájáról híres Franciaország 94 csillaggal rendelkezik.

Az étterem berendezése: Senki sem tudja biztosan, hogy számít-e az étterem berendezése, ám tekintve, hogy a fehérre festett, ugyanilyen színű padokkal telezsúfolt, többszintes parkolóházban található Saito nevű japán sushiétterem három csillagot kapott, valószínűleg kijelenthető, hogy az enteriőr lényegtelen.

Ha megkaptad, nincs visszaút: Néhány séf már megpróbálta, mégsem lehet visszaadni a Michelin-csillagot, ugyanis ez nem tárgyi díj, hanem minősítés.

Öngyilkosság a csillag árnyékában: Bernard Loiseau öngyilkosságot követett el, mert megtudta, hogy azt pletykálják, hogy el fog veszíteni egyet a három Michelin-csillagjából.

Még a hadseregnek is jól jött: Az első és a második világháború alatt nem jelent meg a kiadvány. 1945-ben a brit hadsereg az 1939-es példány utángyártását kérte, mert rájöttek, hogy az abban szerepló Franciaország térkép nagyon pontos.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló